Ректорите на Варненския свободен университет (ВСУ) "Черноризец Храбър", на Техническия

...
Ректорите на Варненския свободен университет (ВСУ) "Черноризец Храбър", на Техническия
Коментари Харесай

Варненският свободен университет, ТУ - Варна и Пловдивският университет създават съвместни магистърски програми

Ректорите на Варненския свободен университет (ВСУ) "Черноризец Храбър ", на Техническия университет (ТУ) във Варна и на Пловдивския университет (ПУ) "Паисий Хилендарски " ще показват план за основаването на новаторска академична екосистема в трите висши учебни заведения.

Събитието ще е хибридно и ще се състои на следващия ден, от 10.00 ч., в Учебно-спортния комплекс на ВСУ "Черноризец Храбър ", оповестяват от висшите учебни заведения.

Проектът се извършва с финансовата поддръжка на Оперативната стратегия "Наука и обучение за образован напредък " /2014-2020/ и е на обща стойност 1 498 758.36 лева Той ще се извършва от 8 ноември 2021 година до 31 декември 2023 година

В плана ще вземат участие студенти, докторанти, млади учени и научен състав от разнообразни професионални посоки на трите университета в региона на: техническите науки - "Архитектура, строителство и геодезия " (ВСУ), "Транспорт, мореплаване и авиация " (ТУ), "Електротехника, електроника и автоматика " (ПУ), "Комуникационна и компютърна техника " (ПУ), "Енергетика " (ТУ); изкуствата - "Изобразително изкуство " (ВСУ); обществените, стопанските и правните науки - "Психология ", "Право ", "Администрация и ръководство ", "Икономика " (ВСУ). По плана ще бъдат основани нови взаимни интердисциплинарни магистърски стратегии, завършващи със взаимни дипломи. Една от стратегиите е в региона на зелената и синята промишленост. По нея ще бъдат подготвени механически фрагменти за екологосъобразни технологии, преработване и удължение на виталния цикъл на продуктите, стабилно развиване на морската екосистема и други

Втората интерсекторна стратегия е подчинена напълно на дигитализацията и потреблението на цифровите технологии в инженерните посоки. Залегнало е проучването и практическото приложение на 3D технологиите, визуализацията на данни и процеси, виртуалната действителност, адитивни технологии и други, които са съществени съставни елементи на Industry 4.0 и на цифровизираното произвеждане.

В рамките на плана ще бъдат основани модерни лаборатории за виртуална действителност и адитивни технологии, в които ще се образоват техническите експерти и ще могат да работят учените на трите университета. Ще се покачат езиковите и цифровите умения на участниците. Ще бъде основана обща мрежа от академични кариерни центрове. Ще се провеждат краткосрочни специализации и подвижност в асоциираните сътрудници на студенти, докторанти, млади учени и научен състав.

Иновативното просветително партньорство ще сътвори съдействие сред частни и държавни университети в два от най-големите градове в страната - Варна и Пловдив, при запазването на академичната им автономност. Асоциирани сътрудници по плана са: Националният университет за отдалечено образование в Испания, Университетът Жилина в Словакия, Университетът на Букурещ и Университетът на Крайова, Румъния.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР