Ректорът на Стопанска академия Димитър А. Ценов – Свищов, участва

...
Ректорът на Стопанска академия Димитър А. Ценов – Свищов, участва
Коментари Харесай

Ректорът на Стопанска академия представи България и Европа на международен форум в Китай

Ректорът на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” – Свищов, взе участие във конгрес на ръководителите на интернационалните университети, който се организира в най-големия град на Китай – Шанхай. Доц. доктор Иван Марчевски бе поканен като главен докладчик дружно с ректори и президенти на други 12 държавни и частни висши учебни заведения от Китай, Съединени американски щати, Япония и Тайван.

Международният конгрес, който събра над 500 участници, бе на тематика „ Новата ера, новите финанси, новото обучение: провокации и нови трендове във висшето обучение по стопанска система ”. Сред показаните университети, чиито ръководители бяха съществени презентатори, са Университетът по счетоводство и финанси – Ликсин в Шанхай и Университетът по финанси и стопанска система в Гуандун – Китай, Ниагарският университет – Съединени американски щати, Университетът по търговия в Чиба – Япония и други В рамките на своите презентации докладчиците срещнаха участниците с провокациите, които стоят пред ръководените от тях университети и стъпките, които подхващат, с цел да се приспособяват висшите учебни заведения към новите финансови и просветителни действителности.

Ректорът на свищовската академия бе единствения ректор на висше учебно заведение от Европа, който взе участие във форума като главен докладчик. Презентацията на доцент Марчевски бе на тематика „ Предизвикателства пред висшето икономическо обучение в страните от Източна Европа ”. В нея той очерта пет съществени казуса пред икономическото обучение в района – намаляващия брой на студентите, неподходящата финансова рамка, променения профил на обучаемите, обвързваните с това промени в просветителните технологии и възходящия песимизъм в обществото към изгодата от висшето икономическо обучение.

В рамките на последвалите след презентациите полемики, участниците установяваха, че огромна част от съществуващите проблеми и провокации са идентични за висшите учебни заведения от разнообразни елементи на света, само че пътищата, които те избират за решаването им се разграничават. Международният конгрес бе част от деянията, отдадени на 90-годишнината на Университета по счетоводство и финанси – Ликсин в Шанхай, на които ректорът на Стопанска академия бе формален посетител.

В рамките на своята аудиенция доцент Марчевски организира и работна среща с президента на университета-домакин, проф. Танг Хайян, на която бяха контрактувани съответни стъпки по подписания през м. септември 2018 година в Свищов меморандум за съгласие сред двете висши учебни заведения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР