Ректорът на Медицинския университет-Варна поздрави денталните медици по повод днешния

...
Ректорът на Медицинския университет-Варна поздрави денталните медици по повод днешния
Коментари Харесай

Проф.д-р Валентин Игнатов поздрави стоматолозите на Международния ден на лекаря по дентална медицина

Ректорът на Медицинския университет-Варна поздрави денталните медици във връзка днешния Международен ден на лекарите по дентална медицина.

Ето какво гласи известието на проф. доктор Валентин Игнатов:

" Уважаеми сътрудници,

За мен е наслаждение да Ви благопожелавам Международния ден на лекаря по дентална медицина - 9 февруари!

Артур Шопенхауер споделя: „ Здравето не е всичко, само че без здраве всичко останало е нищо. “ Именно поради сложните времена, в които живеем, всеки от нас е съумял да осъзнае истинността на тези думи.

Денталната медицина е един от най-древните клонове на медицината. Благородната Ви специалност гради основите си на дълги години обучение, себеотдаване и старателен труд.  Позовавайки се на това, в което сте се заклели, вие ежедневно потвърждавате, че умеенето да се лекува е изкуство, а не поминък.

На днешния празничен ден приемете пожеланията ми за доста здраве, благополучие, персонални и професионални триумфи, и доста ентусиазъм!

Пожелавам Ви повече самообладание, повече успокоение и реализираност в специалността! Нека дните Ви са придружени от задоволеност в осъществяване на благородната Ви мисия- да се грижите за здравето на своите пациенти и да връщате техните усмивки!

Проф. доктор Валентин Игнатов, д.м.

Ректор на Медицински университет

„ Проф. доктор Параскев Стоянов “- Варна

Празникът на стоматолозите се празнува в деня на Св. Аполония. Тя е била щерка на изтъкнат чиновник на Александрия, повярвал в Христа. Според гонителите на християнството, тя давала неприятен образец на останалите жители, които трябвало да се придържат към политеизъм и да имат вяра в божественият император. Аполония била подложена на тежки изтезания за отвод от християнството. Но момичето не трепнало пред лицето на гибелта. Помолила да я развържат, с цел да коленичи и да извърши условията на тълпата и когато това се случило, смелата жена сама се хвърлила в огъня. Това се случило на 9 февруари 249 година.

Страданията и християнският героизъм на Аполония дотолкоз поразили съвременниците и правоприемниците, че се родила легенда за това, че е задоволително единствено да се изговори името на Аполония и да й се помолите и зъбната болежка ще отмине.

Древните “стоматолози ”, употребявали първообраз на първата си машинка още преди 9000 години. Това ненадейно изобретение създали учени от Съединени американски щати и Франция. Проучвайки откритите в Пакистанската провинция Белуджистан остатъци от хора, които живели 7 – 5,5 хиляди години прочие Хр., те откри в някои зъби направени съвсем съвършени дупки с диаметър 1-3 милиметра и дълбочина до 3,5 милиметра. За изкуството на античните “зъболекари ” приказва и фактът, че в някои случаи са “лекувани ” труднодостъпни коренни зъби, освен това една от дупките се е намирала отвътре на челюстта.

                                                                                                                                                     
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР