Рекордно ниска безработица от 2,6% е отчетена в Русе през

...
Рекордно ниска безработица от 2,6% е отчетена в Русе през
Коментари Харесай

Рекордно ниска безработица е отчетена в Русе през септември

Рекордно ниска безработица от 2,6% е регистрирана в Русе през септември, до момента в който междинната за страната е 4,2 на 100. Регистрираните безработни са съвсем два пъти по-малко и в съпоставяне от преди две години, когато завърши изключителното състояние поради пандемията. Причината за това, съгласно трудовите медиатори, е съживяването на бизнеса в града. Средната заплата, която получават русенци е 1 374 лева

В началото на коронавирус пандемията Диляна Иванова била съкратена от компанията, в която е била търговски представител. Казва, че от този момент е работила на разнообразни места за по три и по шест месеца, с посредничеството на Бюрото по труда. Въпреки че е с висше филологическо обучение, в този момент още веднъж е на борсата.

" Тук всичко са ми предложили, доста пъти са ми давали положителни насоки. Сега не знам какво ще ми предложат. Преди малко прегледах свободните работни места, те са множеството в производството. Аз персонално искам да работя като учител ", споделя Диляна Иванова.

След внезапния скок на безработицата по време на коронавирус пандемията, тя почнала да понижава с нормализиране на епидемиологичната конюнктура. От няколко месеца се задържа на равнище от към 2,6%, разясниха от Бюрото по труда, главно поради антикризисните ограничения за бизнеса.

" В сферата на търговията, ресторантьорство, хотелиерство, преработващата индустрия, доста от компаниите върнаха и част от освободените в първите месеци на пандемията служащи. Друг фактор е, че вследствие на рисковата обстановка компаниите имаха достъп до повече и по-квалифицирана работна мощ, тъй че доста от безработните в този интервал откриха своите нови работни места ", изясни Ивелина Лукова - специалист в Бюрото по труда в Русе.

Трудовите медиатори не отхвърлят обстоятелството, че има и скрита безработица, защото не всички, останали без прехранване, се записват на борсата.

Катерина Кутинчева да вземем за пример признава, че в случай че остане без работа, по-скоро ще опита да се оправи без посредничеството на Бюрото по труда.

" Бих пуснала и връзки измежду другари и познати за по-бърза реакция да мога да си намеря работа, защото в Бюрото по труда не постоянно това, което се предлага, дава отговор на експертизата на индивида, който търси работа ", споделя Катерина Кутинчева.

Тази година в Русе се търсят най-много служащи в преработващата индустрия, в шивашкото произвеждане и в автомобилната промишленост.

" Фирмите в последно време от ден на ден залагат при търсене и назначение на служащи и чиновници на по този начин наречените меки умения, т.е. уменията за самодисциплина, самоконтрол, разпоредителност, еластичност ", добавя Ивелина Лукова.

Регистрираните в Бюрото по труда са близо 2 300 души. Само през септември към 14 на 100 от тях са почнали работа.

Репотер: Венета Николова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР