Рекордни пари за възстановяване на културата, която пострада най-тежко в

...
Рекордни пари за възстановяване на културата, която пострада най-тежко в
Коментари Харесай

Театри и музеи ликуват. Рекордни пари за култура

Рекордни пари за възобновяване на културата, която пострада най-тежко в коронакризата, осигуриха българският еврокомисар Мария Габриел и вицепрезидентът на Европейска комисия Маргаритис Схинас. Двамата показаха на брифинг оповестените през днешния ден насоки за възобновяване на културния бранш.



85% спадът на визитите в музеите поради пандемията от ковид, 76 на 100 е сривът при концертните зали, 70 на 100 - при кината, заяви Схинас.

8-9 милиарда евро към националните проекти за възобновяване и резистентност на страните членки дава Европа за планове, свързани с възобновяване на бранш " Култура ". Препоръката е 2% от средствата по проектите за възобновяване да са за културни планове. Към тях се прибавят европейските пари по стратегиите " Творческа Европа " и " Хоризонт Европа ", за които дава отговор комисар Габриел.



С комбинацията от средства ще можем да помогнем културните институции, сподели Схинас.

Ние сме в непрестанен контакт с европейската мрежа за музеите. Има музеи, които използваха цифровите благоприятни условия и имат нараствания на виртуалните визити. Но обстановката с локалните, районните музеи остава доста тревожна, сподели Мария Габриел.

Българският еврокомисар заяви, че в стратегия " Хоризонт Европа " е включен към този момент клъстер за просвета на стойност 4 милиарда евро. Те са особено в помощ на музеите, акцентира комисар Габриел и напомни, че от 3 месеца музеите са включени в " Хоризонт Европа ".

Творческият културен бранш понесе големи загуби в пандемията. Сега би трябвало да изправим това, безапелационен бе Маргаритис Схинас. Той заяви, че към този момент стартира отварянето на театри, кина, музеи, галерии и има голям възторг за това.

Културата съставлява част от европейската ДНК. Европа би трябвало да възвърне своето състояние на международна културна мощ, сподели вицепрезидентът на Еврокомисията. Публикуваните от него и комисар Габриел насоки включват рекомендациите за отваряне на културните институции при избран брой гости, който може да се усилва, в случай че няма разпространяване на болестта

Културните обекти би трябвало да са готови, да имат проект за деяние при разпространяване на вируса. Насърчаване имунизирането на всички, които работят в културни обекти, споделиха Схинас и Габриел. Според тях доста значим детайл е въпросът с подвижността на създателите и той ще се реши с цифровия документ за ваксина.

Сред рекомендациите са още съблюдаване на физическа отдалеченост, когато е допустимо и добра вентилация. В дребните зали може да се изисква посетителите и участниците да показват негативен тест, доказателство за имунизиране, тест за антитела или цифровият документ за ваксина.

Наръчник за финансиране на културата ще разгласява в интернет наесен комисар Мария Габриел. Това ще е нещо като цифрово единно гише за финансиране на културата. Ще даваме пари за умения, сподели Габриел.

Експертна група пък ще направи стандарти за статута на артистите.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР