Рекордни количества оръжия, горива и ток е продала България на

...
Рекордни количества оръжия, горива и ток е продала България на
Коментари Харесай

България счупи рекорда за износ на оръжие, газ и ток през 20...

Рекордни количества оръжия, горива и ток е продала България на външните пазари през първото полугодие на годината. Това е станало за сметка на тройното повишаване на импортираните петрол газ и въглища от Русия. Това излиза наяве от показания разбор на Българската стопанска камара (БСК) за износа и вноса през първото полугодие на 2022 година предизвикан от забележителния растеж.

преглежда до каква степен тези растежи се дължат на повишено произвеждане и количествен напредък и до каква степен на ценови фактори, уточни Веселин Илиев - основен шеф " Външноикономическо съдействие " в БСК.

Водещи артикули в износа ни, като електроника, машиностроене, оптика, не могат да бъдат сравнявани единствено на база данни от статистиката - стойност и количество, най-често - килограми, и по тази причина не вземат участие в сравненията.

Източник на данните е Световната комерсиална организация (International Trade Centre - ITC) в Женева, където се обработват данни от 233 страни с друга степен на пълнота. Една от аргументите да се употребява този източник е нуждата от параленост с износа и вноса на другите страни, по тази причина стойностите са в щатски $, изясни Веселин Илиев.
 
Продажба на оръжие за над 1.3 милиарда $
Анализът не преглежда износът на артикули със особено предопределение, които се крият зад код 999999, тъй като описанието им не дава точна визия защо става дума. Обикновено зад този код се крие продажбата на разнообразни типове оръжия и системи за защита.

За първото полугодие страната ни е изнесла оръжия за над 1 милиард и 334 милиона $. За съпоставяне година по-рано - за 667 милиона $, а през първото полугодие на 2020 година – за 513 милиона $. На процедура страната ни е продала за половин година оръжия и муниции, които нормално е продавала за цяла година през най-силните си години.
Износът пораства с 30.6% и доближава 25.7 милиарда $
Като цяло износът на България през първата половина на годината нараства в стойност с 30.6% по отношение на същия интервал на 2021 година и със 73% по отношение на 2020 година

Общо за първите 6 месеца на годината България е изнесла артикули и услуги за над 25.777 милиарда $.

Най-голям е растежът при енергоносителите – горива и електрическа сила, с над 233% до над 3 милиарда $. Следва износът на скотски и растителни мазнини – с над 125% до 973 млн.долара.

Нарастването на износа за трети страни изпреварва растежа на износа за Европейски Съюз през 2022 по отношение на 2021 година

От водещите 10 пазара, най-голямо нарастване има износът ни за Сърбия, следван от този за Испания, Италия, Нидерландия, Гърция и Румъния.

През последните 5-6 години България реализира позитивен търговски баланс с Германия - най-важният ни търговски сътрудник, само че и една от най-конкурентоспособните стопански системи на света.

Положителен баланс имаме още с Румъния, Италия, Гърция, Франция, Испания, Сърбия.

 
Вносът пораства с над 32% и доближава близо 29 милиарда $
В същото време българският импорт през първо полугодие на годината пораства с 32.2% по отношение на същия интервал на 2021 година и с 82.1 на 100 по отношение на първите шест месеца на 2020 година, демонстрира анализът на БСК.

Общо в страната ни са импортирани артикули и услуги за 28 милиарда и 958 милиона $.

Нарастването на вноса от трети страни изпреварва растежа на вноса от Европейски Съюз. Най-голям е растежът на артикули от Русия и Украйна, следван от този от Турция и Гърция.

Във водещите 20 артикули има няколко с растеж над два пъти. Това са сурово слънчогледово масло, маслодаен слънчоглед, природен газ, амоняк и алуминий.

Анализът на БСК демонстрира, че вносът, измерен в стойност, изпреварва доста вноса, измерен в количество. Има единствено едно изключение – при маслодайния слънчоглед, където вносът нараства над три пъти в стойност и съвсем четири пъти в количество.

Вносът на сурово слънчогледово масло нараства над 40 пъти, а вносът единствено през юни 2022 по отношение на юни 2021 е по-голям 72 пъти. Този растеж се дължи напълно на импорт на суровината от Украйна, откъдето до момента не сме имали традиция да внасяме сурово слънчогледово масло, означи Веселин Илиев.
Впечатляващ растеж на вноса от Русия
Прави усещане растежът на вноса у нас от Русия като цяло, както при някои артикули, уточни специалистът. Вносът през първо полугодие на годината в стойност е над два пъти по-голям от вноса през първо полугодие на 2021 година и близо три пъти по-голям от този през полугодието на 2020 година

Основната част на растежа на вноса от Русия се дължи на петрол, газ, въглища и алуминий.

" Прави усещане, че за първи път през тази година сме внесли принадлежности за премерване на йонизация и радиация ", показа Веселин Илиев.

Както при вноса от Русия, по този начин и вносът от Украйна се характеризира с преобладаването на единствено няколко артикули - маслодаен слънчоглед и слънчогледово масло, полузавършени артикули от желязо и стомана, както и на ламарина.
Внасяме газ на по-ниски цени и го изнасяме на по-високи
Друг забавен миг от разбора на БСК е търговията с газ. Той демонстрира, че през първото полугодие на годината България е внасяла газ, а по-късно е изнасяла част от количествата, като е успявала да го продаде приблизително на цени с 2 до 5 на 100 по-високи от импортираните.

През месеца с най-активна търговия с Гърция - и експорт, и импорт, страната ни е продавала природен газ на съседката ни на 2% по-висока цена, в сравнение с сме купували от нея, сочи анализът на БСК.

Подобна е обстановката и с електрическата енергия. Цените по експорт са по-високи от тези по импорт за един и същи месец приблизително с 15-18%. Цените за Сърбия, от която реализираме по едно и също време експорт и вносна ток, варират. Има месеци, в които сме изнасяли на по-ниска цена, в сравнение с сме внасяли от Сърбия, само че има месеци и с назад съответствие на търговията.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР