Рекордни доставки на втечнен газ от Съединените щати са Европа

...
Рекордни доставки на втечнен газ от Съединените щати са Европа
Коментари Харесай

ЕС отчита рекорден внос на природен газ от Съединените щати

Рекордни доставки на полутечен газ от Съединените щати са Европа са регистрирани през януари. Само за първите три седмици на годината сред 70 - 80 кораба с американски газ са били пренасочени към Европейски Съюз, оповестяват източници от Брюксел, представени от Ройтерс.

Според тях вероятностите за увеличение на вноса от Съединени американски щати са положителни.

В момента запасите ог горива в хранилищата на Европейски Съюз са с 10% по-ниски от междинните нива за предходните години. Данните идват на фона на опасенията, че Русия може да приключи доставките на синьо гориво за Общността, в случай че се стигне до ескалация на напрежението в Украйна.

157 милиарда кубични метра е потенциалът на Европейски Съюз за полутечен газ. Миналата седмица от него са били запълнени 66 на 100, а опциите са този дял да доближи равнища сред 75 и 80 на 100. В момента синьото гориво, което Европейски Съюз внася от Русия, съставлява 40% от енергийния микс, 39% идват от Норвегия, а останалата част се запълва с втечнения газ.

От Брюксел прецизират, че вносът на газ от Русия понижава устойчиво пред последните седмици и трайно се замества от други източници.

На 4 февруари представители на Европейската комисия ще обсъдят опциите за импорт на газ от Азербайджан с президента на страната Илхан Алиев. Те ще ревизират опциите за доставки от други страни като Египет и страните от Персийския залив, както и дали е допустимо част от доставките на Катар за Южна Корея да бъдат пренасочени към Европа.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР