Рекорден брой винарски изби – 27, ще участват в седмото

...
Рекорден брой винарски изби – 27, ще участват в седмото
Коментари Харесай

Пролетното Вино и Гурме чупи рекорд по брой на участници

Рекорден брой винарски мазета – 27, ще вземат участие в седмото издание на фестивала Вино и гурме в Пловдив, което ще се организира на 8 и 9 май в Стария град. Предишната мощна година бе 2019, когато в самодейността се включиха 19 мазета. В двудневната фиеста за сетивата вземат участие и 12 производители на храни.

„ Целта е не просто да дегустираме вино, а да открием невероятните комбинации с разнообразни храни. Аз самият знам какъв брой друго става виното с някои храни “, сподели проф. Христо Спасов от Университета по хранителни технологии.

Официалното разкриване е на стълбите пред църквата „ Света Богородица “ в Стария град в 11 часа на 8 май с концерт на Биг Бенд „ Пловдив “. В музикалната стратегия ще вземе присъединяване и Младежки камерен оркестър Франк Мартен Плейърс.

В 17.30 часа пред църквата „ Св. Св. Константин и Елена “ на ул. „ Съборна “ стартира танцовото предизвикателство „ Jerusalema”. През целия ден девическият хор „ Евмолпея “ ще пее на разнообразни местоположения. Ще има изобразяване на винени чаши, лекции за мавруда и отборната игра „ Не се сърди винено дребосъче “. Сдружение Бизнеса за Пловдив ще даде още веднъж обновената къща „ Иван Черноземски “.

„ Искаме за събитието за следващ път да стане още по-привлекателно за туристи. Правим го в сложна конюнктура, само че имаме и рекорден брой участници – 27 и над 200 типа виновност “, сподели ръководителят на Съвета по туризъм инж. Любозар Фратев.



Като всяка година участниците ще си купуват жетони за дегустация на вино и храни. Публика и жури, управлявано от проф. Христо Спасов ще избере най-хубавите виновност.

В комисията по желание на най-хубава композиция на напитка и храна влизат доцент Кремена Никовска, сомелиерът Йордан Русев и началник Николай Боруков. Участва и журналистката Екатерина Терзиева, която прави доста известни винени турове.

„ 80% от оценката ни ще е за съчетанието на виното и храната. 20% за метода й на презентация “, изясни проф. Спасов.

За поредна година Община Пловдив поддържа фестивала Вино и Гурме.

„ Таково събитие усилва туристопотока в Пловдив и разпространява културно-историческия туризъм. Събитията ще са главно в къщи в Стария град “, сподели зам.-кметът по просвета Пламен Панов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР