Рекорден брой участници събра седмото издание на националния литературен младежки

...
Рекорден брой участници събра седмото издание на националния литературен младежки
Коментари Харесай

Рекорден брой участници в конкурс за млади автори

Рекорден брой участници събра седмото издание на националния книжовен юношески конкурс " Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ", проведен от Центъра за еврейско-българско съдействие " Алеф ". 138 възпитаници и 10 студенти от 47 обитаеми места в България изпратиха своите разкази, въодушевени от житейската история на българи, пренебрегнали сигурността си, с цел да оказват помощ на българските евреи да избегнат гибелта по времето на Холокоста. С тях общият брой участници в седемте издания на конкуренцията надвишават 1000, показват уредниците.

Темата " Аз съм един от тях - българските праведници на света " бе следващото предизвикателство към младите създатели, отправено от Център " Алеф ". Те трябваше да се пренесат в годините 1941-1944, когато Законът за отбрана на нацията в България сложи евреите при безчовечен условия. Целта е да се опишат от първо лице историите на тези почтени българи, които не разрешиха техните събратя евреи да бъдат изпратени в нацистките лагери на гибелта.

Младите разказвачи са влезнали в ролята на 20-те българи, удостоени със званието " праведници на народите на света " от Яд Вашем, Израел - мемориала, основан в памет на шестте милиона евреи, жертви на Холокоста. Това са 20 от множеството български ориси за образец и изваждане от давност посредством художествени литературни произведения.

Как са се справили участниците в състезанието с превъплъщенията си в българските " праведници " ще дефинира журито, на което към този момент са предадени техните разкази. Отговорната, само че и приятна задача да прочетат и оценят творенията, поеха Радостина Николова - старши специалист в Министерството на образованието и науката, Румен Леонидов - стихотворец и издател на уеб страницата Факел.бг, и Асен Йорданов - публицист, стихотворец и шеф на уеб страницата Бивол.бг. Техните номинации се чака да станат ясни в средата на април, а имената на най-хубавите създатели ще бъдат оповестени на уеб страницата на ЦЕБС " Алеф ".

Двадесетте " отличници ", измежду които ще бъдат излъчени спечелилите в конкуренцията, ще бъдат поканени на церемонията по награждаване в Бургас през месец май, на разходи на уредниците. Разказите им ще бъдат оповестени в сборника " Аз съм един от тях - българските праведници на света ", който ще бъде публикуван по-късно. Финал на церемонията ще сложи екскурзия с транспортен съд до остров Света Анастасия.

Като премия, за четвърти следващ път възпитаник ще бъде изпратен на Международен конгрес за млади водачи в Израел. Едно от оценките за призовото място е едногодишна стипендия. Още голям брой материални награди и изненади са подготвили уредниците за надарените младежи на България.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР