Рекорден брой съветници ще назначи в политическия си кабинет новият

...
Рекорден брой съветници ще назначи в политическия си кабинет новият
Коментари Харесай

Денков назначава рекорден брой съветници

Рекорден брой съветници ще назначи в политическия си кабинет новият министър-председател Николай Денков. Те ще са общо 20. Вицепремиерът Мария Габриел пък ще има 14.
Прочетете още
На първото съвещание на кабинета в сряда бе изменен правилникът за устройството на Министерски съвет. Запазени са досегашните 34 настойнически щата, само че те бяха общо толкоз за кабинетите на премиера и 4-ма вицепремиери. Сега са разпределени сред Денков и Габриел като само вице.

С огромен политически кабинет преди Денков бе и Кирил Петков. Съпредседателят на “Промяната ” имаше 17 съветници, написа 24 часа. При встъпването си на власт той оправда раздутия щат с потребността да има консултант за ресора на всяко едно от министерствата. После служебният министър председател Гълъб Донев оряза съветниците си до 10.

От през вчерашния ден новият кабинет стартира и назначението на зам.-министри. Всички от служебния бяха освободени с решение на Гълъб Донев малко преди да съобщи властта на Денков във вторник, а ученият заподозря опит за бойкот.

На постовете си в правосъдиетo остават зам.-министрите Юлия Ковачева и Емил Дечев,

който в началото бе апетитен за министър на правораздаването. Междувременно прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет пък върна третата досегашна заместничка Мария Павлова на работа в Националната следствена работа.

Един зам.-министър остана и във Външно - Велислава Петрова. Тя е траяла работа по молба на Мария Габриел към Донев. Причината е, че тези дни ще има среща към Организацията за икономическо съдействие и развиване, за която би трябвало квалифициран човек. Все още не е ясно дали тя ще остане да работи в Министерство на външните работи и след нея.

“Дайте ми малко време ”, отвърна Габриел през вчерашния ден на въпрос избрала ли е към този момент свои заместници.

“С акад. Денков ще обърнем внимание на заместниците, също както на министрите, тъй като за нас е доста значимо. Търсим експертен опит и хора, които са се потвърдили ”, добави тя.

“Много сложен миг е хора, които за първи път са министри, да останат без заместници

Трябва да може да се разчита на заместници най-малко в близкия месец, тъй като в действителност сме в невиждана обстановка ”, сподели още Габриел.

Че по този начин не може да се обезпечи последователност, се възмути Денков и на церемониято по предаването на властта във вторник, обръщайки се към Гълъб Донев.

“За мен двете най-големи обединения нямат фрагменти за ръководство на властта във втория ешелон. Затова желаеха някои зам.-министри да не бъдат освобождавани. Иначе е естествена логичност политическият кабинет да си замине дружно със остарялото държавно управление ”, отвърна му през вчерашния ден служебният министър председател пред bTV.

“Администрацията приготвя процесите, в това число и за матурите. Да не мислите, че зам.-министър ги приготвя? Аз назначих зам.-министрите в служебното държавно управление още първия ден, когато встъпих ”, сподели Донев във връзка думите на Денков, че не е обикновено 10 дни преди матурите за 7-и клас в МОН да няма човек от остарелия кабинет, който ги е подготвял.

Освободил съм 50-60 индивида, сподели още Донев.

Първите двама нови бяха назначени с решение на Денков през вчерашния ден.

Стоян Темелакиев се връща като зам.-министър на вътрешните работи. Завършил е право в ЮЗУ, бил е заместник-директор на ГДБОП в интервала 2015-2020 година, след което е назначен за зам. основен секретар, а от 14 май до 5 август 2021 година е и.д. главен секретар на Министерство на вътрешните работи

През декември същата година става зам. вътрешен министър, махнат е от кабинета “Донев ”.

На поста си в защитата се връща и различен зам.-министър от кабинета “Петков ” - полк. Станимир Георгиев. Той е работил в Регионалното командване на НАТО за Северна Европа. Бил е в непрекъснатата делегация на България в НАТО като консултант и шеф на работа по въпросите на защитата. Бивш щабен офицер в Главната квартира на НАТО в Брюксел.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР