Рекорден брой общински програми със здравна насоченост се предвижда да

...
Рекорден брой общински програми със здравна насоченост се предвижда да
Коментари Харесай

Рекорден брой общински програми със здравна насоченост във Варна

Рекорден брой общински стратегии със здравна устременост се планува да бъдат изпълнени тази година във Варна. Общината е възнамерявала общо 20 стратегии, обхващащи разнообразни социалнозначими болести и необятен кръг от хора.

Това стана ясно на съвещанието на отрасловата комисия към Общинския съвет, на което бяха утвърдени бюджетните планове и предели на Община Варна в частта за опазване на здравето. Те ще извършват ролята на общински бюджет до приемането на държавна план-сметка, оповестяват от локалния Общински съвет.

Повечето от стратегиите са одобрени през годините, само че има и три нови. Една от тях „ Водна рехабилитация за деца с увреждания и проблеми в развиването “, която ще се организира в подобаваща водна среда в Карин дом. Програмата е подобаваща за деца на възраст сред 2 и 14 години. През тази година се планува тя да обхване до 60 деца.

Програмата „ Скрининг на болести на простатната жлеза “ включва ехографско проучване на мъже над 40-годишна възраст, при които рискът от развиване на злокачествено заболяване на простата е най-голям.

Третата нова стратегия е ориентирана към образованието медицинските експерти, педагозите, психолозите, детегледачките и здравните посредници, работещи в общинското опазване на здравето. Тя има за цел да надгради знанията и компетенциите на експертите в ежедневната им грижа за детското здраве. Изпълнението на програмата, която ще обхване до 609 души, ще се реализира от МУ „ Проф. доктор П. Стоянов “.

За реализацията на стратегиите Община Варна възнамерява да отпусне малко над 520 хиляди лв..

Друга тематика на съвещанието бе нуждата от неотложни поправки в няколко лечебни заведения. Съветниците дадоха единодушието си за разпределяне на близо 1 млн. лв. от локалната хазна за ремонтни действия и инсталация и препратиха въпросите към финансовата комисия за мнение.

Клиниката по урология в МБАЛ „ Света Анна – Варна “ се нуждае от общо 756 хиляди лв. – 306 хиляди лв. за възобновяване на трите операционни зали, в които годишно се оперират към 1300 пациенти, и от 450 хиляди лв. за нова урологична рентгенова инсталация.

200 хиляди лв. са нужни за строително-ремонтни действия на ДКЦ I „ Света Клементина – Варна “ и спомагателни 45 хиляди лв. – за ремонт на двата асансьора в ДКЦ III – Варна.

Окончателно решение за разпределяне на средствата би трябвало да вземе локалният парламент.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР