Рекорден брой наблюдения на азиатски стършели в Обединеното кралство - както докладът подчертава огромните световни разходи за инвазивни видове

...
Това е повече от предходните шест години взети заедно -
Коментари Харесай

Това е повече от предходните шест години взети заедно - и повече от десет пъти броя, наблюдаван миналата година.

< p>Въпреки че азиатските стършели не се считат за по-голям риск за човешкото здраве от другите оси или стършели, те са хищници на местните пчели и оси.

Това идва като забележителен доклад на Обединените нации (ООН), който предупреждава, че инвазивните видове струват на световната икономика най-малко $423 милиарда (£336 милиарда) годишно.

Докладът също така предупреждава, че инвазивните видове пътуват по света с "безпрецедентни темпове" заради хората и заплашват местните растения и животни с изчезване.

Изображение: Гнездо на азиатски стършели. File pic

„Върхът на айсберга“

Предупреждение за посетителите на Ню Форест, тъй като 18 жребци, описани като „възбудени тийнейджъри“, са освободени

Публикуван от Междуправителствената платформа на ООН за биоразнообразие и екосистемни услуги (IPBES), докладът установи, че повече от 37 000 „извънземни видове“ са въведени от много човешки дейности в региони и биоми по света.

От тях се съобщава, че повече от 3500 са имали отрицателно въздействие върху тяхната неместна среда - и следователно са класифицирани като „инвазивни чужди видове“.

Докладът, публикуван в понеделник, също предупреждава че нови чужди видове се записват с безпрецедентна скорост от приблизително 200 всяка година.

Той предупреждава, че глобалната икономическа цена на инвазивните чужди видове надхвърли 423 милиарда долара (£336 милиарда) милиарда годишно през 2019 г., като разходите са поне четири пъти на всяко десетилетие от 1970 г. насам.

Авторите на доклада, съставен от изследвания на 86 учени от 49 страни, също описват цифрата като „огромно подценяване“ и „върхът на айсберга“.

Една основна загриженост, подчертана в доклада, е въздействието върху местните видове.

Щракнете, за да се абонирате за ClimateCast с Tom Heap, където и да получавате своите подкасти

Той предупреждава че инвазивните чужди видове са допринесли самостоятелно или заедно с други двигатели за 60% от регистрираните глобални изчезвания - и са единственият двигател в 16% от документираните глобални изчезвания на животни и растения.

Правителствата по света са се ангажирали да защита на 30% от сушата и моретата на Земята за природата до 2030 г. и 143 от тях одобриха новия доклад на IPBES като предоставящ част от научните знания за постигането на тази цел.

Професор Хелън Рой от Обединеното кралство Центърът за екология и хидрология и един от съпредседателите на доклада, каза, че инвазивните видове могат да бъдат смекчени „чрез ефективно управление“.

Прочетете повече:
По-топлите лета могат да увеличат риска от комари, пренасящи „фатални болести" в Обединеното кралство
Костенурката е изхвърлена на плажа над 4000 мили до дома си

"Но ако достигнат нови райони, тогава да бъдеш подготвен и да имаш ранно откриване и бърза реакция е абсолютно критично.< /p>

"Разбира се, изчезването е толкова важно нещо, което трябва да се има предвид, но също така е наистина важно да се мисли за изчезването на взаимодействията, когато един вид измества друг или намалява числеността му до такова много ниско изобилие.< /p>

„Ние причиняваме екологични промени, които може би ще доведат до наистина доста непредсказуеми резултати по отношение на функционирането на тези екосистеми и ползите, които получаваме от тях.“

Докладване на наблюдения

Водният зюмбюл, водно растение, произхождащо от Южна Америка, но сега срещащо се на всички континенти в света с изключение на Антарктида, беше установено, че е един от най-разпространените инвазивни чужди видове в света.

Изображение: Водни зюмбюли могат да се разпространяват бързо

Други особено успешни инвазивни видове включват черния плъх и калинката арлекин.

В Обединеното кралство северноамериканската сива катерица избута местната червена катерица до покрайнините на Британските острови, изпреварвайки го за храна, докато пренася болест, смъртоносна за червената катерица, но която не засяга сивата катерица.

Други инвазивни видове, които предизвикаха безпокойство, включват рододендрон от Хималаите - растение, популярно сред градинарите, но което може да приютява гъбички, смъртоносни за други растения - и гигантска обикновена трева, която може да причини неприятни мехури по кожата на хора, които имат достатъчно нещастие да я минат.

Учените също предупредиха, че изменението на климата може да създаде по-благоприятни условия за инвазивни видове, като азиатския стършел, в бъдеще.

Изображение: Червена катерица. File pic

Секретариатът на GB Non-Native Species Secretariat призовава всеки, който подозира, че е видял азиатски стършел или гнездо в Обединеното кралство, да докладва със снимка и местоположение - или чрез приложението Asian Hornet Watch, или по имейл.

Те призовават за особена бдителност около южните райони на Англия и Уелс, както и около големите пристанища.

Стършелите, забелязани за първи път в Обединеното кралство през 2016 г., са значително по-големи от местните оси и имат отличителна черна горна част на корема.

Източник: skynews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР