Реконструкцията на къщата-музей "Адриана Будевска" в Добрич, за която Министерството

...
Реконструкцията на къщата-музей "Адриана Будевска" в Добрич, за която Министерството
Коментари Харесай

Възстановяват къщата-музей Адриана Будевска за 141-ата годишнина от рождението на актрисата

Реконструкцията на къщата-музей "Адриана Будевска " в Добрич, за която Министерството на културата обезпечи 64 000 лв., ще приключи през ноември, оповестяват от Регионалния исторически музей.

На постройката, която се възвръща по достоверни фотоси, строителите към този момент работят по покрива. Така за 141-ия рожден ден на 13 декември на огромната трагична актриса и 110-годишнината от дебютната ѝ роля в Народния спектакъл паметникът на културата ще бъде освежен.

В дома на улица "Васил Левски " 56 в интервала 1878-1893 година минават детските години на Будевска. Очакваме градежът да завърши и да изпратим фотография на родствениците на Адриана Будевска в Аржентина, с цел да се уверят, че родният ѝ дом не тъне в съсипия, сподели пред Българска телеграфна агенция основният организатор доктор Кремена Митева. Тя напомни, че преди години внукът Гилермо и внучката на Будевска - нейна съименичка, са посетили бащиния ѝ дом.

Вече се реставрират и мебелите за новата експозиция в къщата-музей. Догодина една от стаите ще бъде превърната в креативна работилница за възпитаници по театрална тирада, за разработване на театрални костюми и декори, добави Кремена Митева.

На стените край огнището ще бъдат върнати остарели фамилни фотоси, а фотоекспозиция ще наблюдава пътя на една от създателките на българския професионален спектакъл, превъплътила се допълнително от 100 облика от международната и българската класика. В Регионалния исторически музей в Добрич в този момент се съхраняват доста документи и персонални движимости на Будевска - нейни ръкописни тетрадки от образованието ѝ в Императорското театрално учебно заведение в Москва, чуждестранен паспорт, корабният билет, с който през 1937 година отпътува за Буенос Айрес при сина си Вили Ганчев, дрехи и украшения от театралния ѝ атрибут и други, показват от културния институт.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР