Реколтата от слънчогледово семе в Украйна през 2022 г. може

...
Реколтата от слънчогледово семе в Украйна през 2022 г. може
Коментари Харесай

Реколтата от слънчоглед в Украйна през 2022 г. ще спадне с 42%

Реколтата от слънчогледово семе в Украйна през 2022 година може да намалее с 42% до 9,6 милиона тона заради внезапно понижаване на посевните площи след нахлуването на Русия, заяви украинската осведомителна и консултантска организация в региона на селскостопанските въпроси " АПК-Информ " (APK-Inform), представен от Ройтерс.

Украйна е най-големият производител на слънчогледово семе и експортьор на слънчогледово масло в света.

" АПК-Информ " заяви, че посевната слънчогледова повърхност през 2022 година може да падне до 13-годишно дъно сред 4,2 милиона до 4,4 милиона хектара, или с 35% по-малко по отношение на равнищата от 2021 година.

" Това понижение се дължи на обстоятелството, че огромна част от боевете в страната са съсредоточени в главните региони на развъждане на слънчоглед “, уточни консултантската компания.

Тя също по този начин уточни, че реколтата от рапица може да спадне с 19% до 2,52 милиона тона, до момента в който производството на соя евентуално ще спадне с 23% до 2,74 милиона тона.

Въпреки съветската военна инвазия, Украйна към този момент стартира пролетната сеитба, показва Ройтерс.

По-рано тази седмица украинският министър на земеделието Роман Лещенко сподели пред Ройтерс, че площите за засяване на пролетни култури в страната могат да намалея с над 50% тази година по отношение на равнищата от 2021 година до към 7 милиона хектара.

Междувременно земеделският министър Роман Лещенко подаде оставката си, сподели в четвъртък пред организация Ройтерс негов консултант, само че без да уточни съответната причина.

Съветникът на Лещенко, който отхвърли да бъде назван, сподели, че украинският парламент ще гласоподава дали да одобри оставката, евентуално още през днешния ден.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР