Рекламите против тютюнопушенето стават все по-стряскащи в опит да възпрат

...
Рекламите против тютюнопушенето стават все по-стряскащи в опит да възпрат
Коментари Харесай

Графичните реклами против тютюнопушенето могат да имат обратния ефект върху тийнейджърите

Рекламите срещу тютюнопушенето стават все по-стряскащи в опит да възпрат хората да стартират да пушат и да насърчат към този момент почналите да се откажат от навика.

Графичните реклами срещу тютюнопушенето, показващи действителни изображения на хора с рак или други отрицателни последствия от тютюнопушенето, са много постоянна панорама, без значение дали е онлайн или обществено.

Интуитивно ни се коства, че уравнението е много просто: колкото повече графични изображения виждат децата за отрицателните последствия от тютюнопушенето, толкоз по-малко евентуално е те да пушат в бъдеще. За страдание обаче, ново изследване открива, че това може и да не е по този начин.

Всъщност това ново изследване, оповестено в списанието Nicotine & Tobacco Research, твърди, че младежите, изначално изложени на риск от тютюнопушене,

В него откриватели от Корпорацията за проучване и развиване (RAND) набират 441 деца на възраст сред 11 и 17 години и правят оценка риска им да стартират да пушат в бъдеще посредством въпросник.

След това ги изпращат до подправен магазин, който сами основават, изработен да наподобява като същински. Когато децата отиват, той постоянно включва едно от следните четири неща:

Изобщо няма плакати срещу тютюнопушенетоИма графичен афиш покрай касатаИма афиш на стената, най-близка до касата, нормално употребена от магазините за проявление на реклами на артикули, в това число тютюневи произведения (често наричана „ powerwall “)Има афиш на powerwall-a и на касата

След като завършват с извършването на покупки, те още веднъж са разпитани, с цел да се оцени бъдещия им риск от тютюнопушене. Изненадващо, при доста от младежите този риск се е трансформирал след извършването на покупки в магазина.

 20200517 192325 Commerce de tabac à Neuchâtel (Suisse)

„ Всъщност чакахме, че проявлението на графични изображение срещу тютюнопушенето в комерсиалната среда ще понижи желанията за пушене измежду всички младежи “, споделя основният създател Уилям Шадел пред Fatherly.

Те откриват, че при деца, които в никакъв случай не са пушили, рискът да стартират остава същият. При тези, които към този момент са били изложени на риск от тютюнопушене (около 5% от децата, които към този момент са пушили, и още 20%, които се смятат за „ застрашени от бъдещо пушене “ съгласно отговорите във въпросниците им), рискът от тютюнопушене в бъдеще в действителност се усилва, откакто виждат рекламата.

Изследователите имат редица пояснения.

„ Възможно е подрастващите, които са в риск, да реагират на графичните плакати по защитителен метод, което надлежно да ги кара да отхвърлят или омаловажават вредите за здравето, изобразени на плаката “, споделя Шадел в изказване.

„ Възможно е също по този начин графичните плакати да са предиздвикали подрастващите да отклонят вниманието си към стената с тютюневите произведения, където пък са били изложени на послания в интерес на тютюна. “

 Marlboro-Ferrari

Пред Fatherly той също по този начин допуска, че това може да става въпрос и за положителното, остаряло, тийнейджърско бунтарство против посланията на предното потомство.

Докато екипът споделя, че минус на тяхното изследване е, че не са пробвали разнообразни плакати против тютюнопушенето, те въпреки всичко имат вяра, че напъните може да бъдат по-добре съсредоточени върху разнообразни политики за битка с тютюнопушенето.

„ Нашите констатации демонстрират, че политиците би трябвало да бъдат деликатни, когато преглеждат графичните предупредителни плакати като част от осведомителната битка с тютюнопушенето в средите за търговия на дребно “, споделя Шадел. „ Този ​​тип дейности или се нуждаят от спомагателни проучвания, или евентуално би трябвало да бъдат изоставени в интерес на по-добре демонстрирани старания за битка с тютюнопушенето. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР