Реките в сърцето на тропическите гори на Амазонка в Бразилия

...
Реките в сърцето на тропическите гори на Амазонка в Бразилия
Коментари Харесай

Реките на Амазонка спадат до най-ниските нива от 121 години на фона на тежка суша

Реките в сърцето на тропическите гори на Амазонка в Бразилия спаднаха до най-ниските си равнища от повече от век в понеделник, защото рекордна суша прекатурва живота на стотици хиляди хора и поврежда екосистемата на джунглата.

Пристанището на Манаус, най-гъсто обитаемият град в района, при срещата на Рио Негро и река Амазонка, записва 13,59 метра (44,6 фута) вода в понеделник, в съпоставяне със 17,60 метра преди година, съгласно неговия уеб страница. Това е най-ниското равнище от началото на воденето на върхове преди 121 години през 1902 година, преминавайки предходно най-ниско равнище за всички времена, сложено през 2010 година

Бързо пресъхващите притоци на могъщата Амазонка оставиха лодки блокирани, прекъсвайки доставките на храна и вода за отдалечени села, до момента в който се допуска, че високите температури на водата са умъртвили повече от 100 застрашени речни делфина.

След месеци без дъжд жителят на тропическите гори Педро Мендонка изпита облекчение, когато бразилска неправителствена организация достави доставки на крайречната му общественост покрай Манаус в края на предходната седмица.

„ Изминахме три месеца без дъжд тук в нашата общественост “, сподели Мендонка, който живее в Санта Хелена до Инглес, западно от Манаус, столицата на щата Амазонас. „ Много по-горещо е от предишните суши. “

 Лодки и плаващи къщи, заседнали в суха зона на потока Igarape do Taruma, който се влива в река Rio Negro в бразилската тропическа гора на Амазонка, 16 октомври 2023 година Лодки и плаващи къщи, заседнали в суха зона на потока Igarape do Taruma, който се влива в река Rio Negro в тропическите гори на Амазонка в Бразилия, 16 октомври 2023 година Бруно Кели/Ройтерс

В някои региони на Амазонка са паднали минимум дъждове от юли до септември от 1980 година насам, съгласно бразилския държавен център за предизвестие при бедствия Cemaden.

Министерството на науката на Бразилия упреква сушата при започване на климатичния феномен Ел Ниньо тази година, който води до рискови метеорологични модели в международен мащаб. В изказване по-рано този месец министерството съобщи, че чака сушата да продължи минимум до декември, когато се чака резултатът от Ел Ниньо да доближи своя връх.

В основата на Ел Ниньо стои дълготрайната наклонност на световно стопляне, което води до по-чести и по-интензивни рискови метеорологични феномени, като суша и горещина.

Сушата е засегнала 481 000 души към понеделник, съгласно организацията за гражданска отбрана в щата Амазонас, където се намира Манаус.

В края на предходната седмица служащи от бразилската неправителствена организация Fundação Amazônia Sustentável се разпръснаха из сухия район покрай Манаус, с цел да доставят храна и хранителни запаси на уязвими села. Сушата заплаши достъпа им до храна, питейна вода и медикаменти, които нормално се транспортират по река.

 Линийка, която мери историческите речни равнища на река Рио Негро в Манаус, Бразилия, 16 октомври 2023 година Линийка, която мери историческите речни равнища на река Рио Негро в Манаус, Бразилия, 16 октомври 2023 година Бруно Кели/Ройтерс

Нелсън Мендонка, водач на общността в Санта Хелена до Инглес, сподели, че някои региони към момента са налични с кану, само че доста лодки не са съумели да доставят хранителни запаси по реката, тъй че множеството артикули идват с трактори или пешком.

„ Не е доста добре за нас, тъй като сме на практика изолирани “, сподели той.

Лусиана Валентин, която също живее в Санта Хелена до Инглес, сподели, че е загрижена за чистотата на локалното водоснабдяване, откакто сушата понижи водните равнища.

„ Децата ни получават диария, повръщат и постоянно имат температура поради водата “, сподели тя.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР