Река Струма край язовир Пчелина тече синя. Повече от две

...
Река Струма край язовир Пчелина тече синя. Повече от две
Коментари Харесай

Река Струма край язовир Пчелина посиня

Река Струма край язовир Пчелина тече синя. Повече от две години жителите на село Жабляно недоволстват, че реката през няколко месеца придобива чудноват цвят и мирише на сяра.

„ Имам кошери, пчелите не смеят да дойдат до реката да пийнат вода”, споделя Йордан Божилов.

Според локалните вецът при язовир Пчелина е отговорен за положението на реката. Обяснението на Регионална инспекция за опазване на околната среда е, че водната централа изсмуква от дъното на язовира вода, богата на сяра и я връща назад до по-горните пластове на водоема.

„ Този синьо-зелен цвят се дължи на по този начин наречения разцвет на водата, на процеса трификация, което постъпва при огромно наличие на азот и фосфор и развиване на микроорганизи”, изясни Людмила Халачева от Регионална инспекция за опазване на околната среда Перник.

С просто око не се вижда да има водорасли в река Струма, само че за сметка на това миризмата на сероводород е извънредно мощна. Собствениците на веца изрично отхвърлиха казусът с реката да е от тях и обясниха, че водата, която се излива в язовира има свойствата на питейната. Местните обаче не имат вяра.

Въпреки че казусът с водата е от няколко години, решение по какъв начин той да бъде преодолян към момента няма. -->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР