Река Дунав излезе от бреговете си в Будапеща, като нивата

...
Река Дунав излезе от бреговете си в Будапеща, като нивата
Коментари Харесай

Глобално затопляне: Дунав преля в Будапеща

Река Дунав излезе от крайбрежията си в Будапеща, като равнищата на водата доближиха най-високите от десетилетие след пороен дъжд и извънредно рано почнало размразяване на снеговете, заяви " Ройтерс ".

Главната дирекция за ръководство на водите на Унгария заяви, че равнището на Дунав е достигнало 6.93 метра късно в сряда вечерта. Рекордът в измерванията е 8.91 метра, регистрирани през 2013 година, когато рисковите наводнения в Централна Европа започнаха след проливни дъждове в края на май.



Въпреки че тазгодишното наводняване на река Дунав не е предизвикало огромни вреди в Будапеща, специалистите предизвестиха, че изменението на климата може да направи необикновените зимни наводнения по-чести.

" Валежите през зимата нарастват и с повишението на температурите ще сме очевидци на по-малко снеговалеж, плюс това снегът може да се стопи по-рано ", сподели откривателят на климата Анна Кис, която работи за плана " 1.5 градуса ". " Можем да предположим, че в бъдеще наводненията, породени от топенето на снега, които са нормални през пролетта, ще се изместят по-рано, евентуално през зимните месеци ", добави тя пред " Ройтерс ".

Последният път, когато равнището на Дунав е надхвърлило 6 метра през декември, е било през далечната 1987 година, само че тогава не е наводнило насипните пътища.

" Имаше доста превалявания в притоците на Дунав и снегът се стопи заради мекото, само че влажно време, тъй че наводнението пристигна по-рано ", се споделя в известието и се прибавя, че не може да се изключи ново наводняване напролет.



Четвъртък сутринта, 28 декември. Жители на Будапеща се разхождат край прелелите води на реката в центъра на града
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР