Режисьорката на българския филм Майка - Зорница София, чието произведение

...
Режисьорката на българския филм Майка - Зорница София, чието произведение
Коментари Харесай

Нашият филм Майка извън борда за Оскарите заради няколко думи на английски в повече

Режисьорката на българския филм " Майка " - Зорница София, чието произведение имаше очаквания за номинация за Оскар в секция " Чуждоезични ", заяви, че форсмажорни условия са поставили кол в колелата. Талантливата Зорница София обясни в детайли за драмата - ето го описа й:

Розовият облак с Оскарите и фантазиите по тази тематика завършиха за нас нощес. Стана с позвъняване от най-деликатния шеф на НФЦ, 5 минути откакто е получил писмо от Академията до НФЦ, че нашият филм " Майка " има към три-четири минути повече британска тирада от допустимите 50% за " интернационален филм " (international feature). Според тези сметки, не сме интернационален филм, макар интернационалния ни екип, едни дефиниции, които се сменят няколко пъти в последните години. Приемем тази изненада, само че бих желала:

Отново да благодаря за селекцията на многоуважаемата комисия, че ни избра за българско предложение за Оскарите 2023, интересувайки се от качествата филма;

Да напомня, че на никое място на уеб страницата на Академията не се изяснява " по какъв начин тъкмо " се мери тази тирада, и откакто им писахме най-учтиво да ни упътят – надписи ли да броим или думи и букви на дадения език, те ни дадоха отговор с " времетраене " и двама души от екипа ми, с по два хронометъра мериха речта във кино лентата с почти еднакъв резултат, а точно – единият с 30 секунди а другия сътрудник с 1:35 повече за " non-English speech ” т.е. български, суахили и масайско произношение. И предадохме " Майка " по живо по крепко като " интернационален филм " с интернационален и не-американски екип;

Да пожелая на идващия български филм, който покрива тези механически условия огромен триумф! Защото би трябвало да имаме български представители на всяко едно значимо кино събитие и тъй като колкото повече български филми се гледат по света, по-леко е за идващите в бъдеще.

А филмът " Майка " си е отново същият филм, изработен с артисти, вложили се на 1000 % и екип-нинджи от България, Хърватия и Германия в едни много комплицирани условия. Не подвластно дали има три минути повече британски тирада или 1 и половина минута повече български плюс суахили, за мен той приказва на езика на сърцето. Това, че има британска тирада е обусловено от достоверната история на героинята, която отива да работи с изоставени деца в Кения, където по една случайност никой не приказва български. Филмът не е и американски, доколкото разбирам. Но съгласно Академията не е и интернационален. Може да е извънземен.

Той приказва на езика на сърцето основно поради Дария Симеонова, Леон Лучев, Перис Уамбуи, Стив Матиас, Дария Димитрова, Ламар Мунене и нашия прелестен екип, на който безпределно благодаря. Съжалявам, че Академията не са съгласни да се състезаваме с " интернационалните филми ", и изключително ми е тъжно, тъй като това е не заради креативен аргументи, а поради някакви числа, които никой не знае по какъв начин се получават и какво значат.

На мен персонално ми се плаче, тъй като видях за повторно след " Мила от Марс ", който също беше българския избор за премиите на Академията, по какъв начин у нас тази селекция значи доста - за екипа и актьорите ми, за съседите ми в кооперацията даже, за хора по улиците, които ми пожелаваха триумф в Щатите. Реално да се избере български представител от общо 8 български кино лентата през тази година е несравнимо със селекция в А-категория фестивал, каквито имаме към този момент две за кино лентата " Майка ", където се избират 12тина кино лентата от няколко хиляди кандидатстващи кино лентата от целия свят. Това е специфичност ясна най-вече в киносредите, където селекциите в конкурсните стратегии на А-фестивалите са професионално самопризнание, за което сме признателни.

Радвам се най-малко, че тази " изненада " пристигна до момента в който към момента е допустимо да се съобщи различен български претендент. Аз персонално ще притискам палци на всеки български филм и на идващия ми сътрудник.

А " Майка " ще започва на фестивала Златна Роза във Варна на 24ти септември, след това е в Конкурсната Програма във Варшавския фестивал 20 октомври, след това е в Котбус, Германия, след това откриваме Киномания на 17 ноември в зала 1 на НДК, след това е в Хага. А в кината в страната излизаме през януари. Въпросът, който задава кино лентата е " Какво е майка да имаш? " Заповядайте на кино!
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР