Регулаторите на Европейския съюз изпълниха обещанието си за създаване на

...
Регулаторите на Европейския съюз изпълниха обещанието си за създаване на
Коментари Харесай

ЕС пусна референтна цена на втечнения природен газ

Регулаторите на Европейския съюз извършиха обещанието си за основаване на нов бенчмарк за полутечен природен газ за района. Надеждата е да се усили прозрачността при цените и да се понижи опцията за внезапни скокове като тези, които раздрусаха пазарите предходната година.

Агенцията на Европейския съюз за съдействие сред енергийните регулатори (ACER) регистрира първата референтна цена на втечнения природен газ в петък. ACER рапортува ежедневни оценки на цената на LNG от информация, събрана от участниците на пазара от януари.

Регулаторът прави ценови оценки за LNG, доставян за Северозападна Европа, Южна Европа и единна цена за членовете на Европейски Съюз. Бенчмаркът се дефинира от спреда сред дневната спот цена на ACER в Европейски Съюз и сетълмента за месец напред на TTF.

LNG се търгуваше в петък с отстъпка от 9.57 евро за мегаватчас по отношение на договорите в газовия хъб Title Transfer Facility (TTF).

Въз основа на скорошни транзакции, които участниците на пазара са длъжни да рапортуват, ACER сподели, че цената на LNG е 38.27 евро за мегаватчас.

Целта на Европейски Съюз е купувачите и продавачите на полутечен природен газ да употребяват новия бенчмарк като основа за своите контракти, вместо да ги обвързват с променливите цени на газа по тръбопроводите. За разлика от тръбопроводния газ, втечненият не се търгува необятно на тържищата, тъй че Европейски Съюз също желае да усили прозрачността към това какъв брой коства горивото.

През декември Европейски Съюз подреди на ACER да пусне самостоятелни данни за цените и да откри бенчмарк като част от общите старания на органа за ограничение на неустойчивостта на пазара, в това число механизми за надзор на цените за TTF.

Тъй като Европа стартира да заменя размерите газ от съветски тръбопроводи с най-вече LNG товари от Съединените щати и други огромни производители, пазарната неустановеност накара TTF да се отклони от цените на LNG.

Спредовете са се стеснили от началото на годината, защото високите размери в газохранилищата в Европа и относително меката зима помогнаха за намаляване на страховете към възобновяване на запасите за идващия отоплителен сезон. Март завърши с 56% запълненост на европейските газови складове, което е с нас 26% по отношение на същия интервал на предходната година и много над петгодишната междинна стойност.

Анализаторите на комерсиалната компания Energi Danmark написаха в скорошна записка, че западноевропейските газови пазари са се върнали към „ обвързана търговия с диапазон “, само че тази волатилност „ не е близо “ до равнищата от предходната година. Въпреки това, последният изблик на студено време, предстоящият спад на мощността напразно и въздействията от продължаващите стачки във френските терминали за импорт могат да усилят рисковете през седмицата, написа Naturalgasintel.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР