Регионите на Русия никога няма да бъдат обект на сделки

...
Регионите на Русия никога няма да бъдат обект на сделки
Коментари Харесай

Турски професор направи интересно предложение към Русия за Крим. Ето какво отговори Москва

Регионите на Русия в никакъв случай няма да бъдат обект на покупко-продажби с други страни. Това разяснява прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков, представен от ТАСС.

" Разбира се, съветските райони в никакъв случай не могат да бъдат и няма да бъдат обект на каквито и да е покупко-продажби, това е изключено ", отсече представителят на Кремъл, съобщи News.bg. По този метод той разяснява изказвания на турски професор за това, че Москва и Анкара биха могли да се договорят по въпроса за статута на Крим, в случай че Руската федерация признае за самостоятелна страна самопровъзгласилата се Турска република Северен Кипър.

" Едва ли почитан професор от Турция може да въплъщава формалната позиция на Анкара ", означи още Песков. По-рано ръководителят на кипърските турци, президентът на самопровъзгласилата се Турска република Северен Кипър Ерсин Татар, по време на боен церемониал в турската част на Никозия, съобщи, че част от региона на Вароша, ситуиран в неутралната зона на острова, ще бъде демилитаризирана и разпределена за потребление от притежателите кипърски гърци. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който участва на парада, приветства това решение.

Въпреки това, според резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1984 година, Вароша би трябвало да остане недокоснат, до момента в който потомците на притежателите кипърски гърци, изгонени през 1974 година, не се завърнат там. Връщането на този регион под контрола на миротворците на Организация на обединените нации (де факто той е под контрола на войски на Турция) се изисква от друга резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Въпреки съществуването на тези два документа, на 8 октомври 2020 година управляващите на самопровъзгласилата се Турска република Северен Кипър отвориха достъп за туристи в приморската част на северните квартали на Вароша. Говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова съобщи на 22 юли, че Москва не поддържа едностранна смяна в статута на част от тази затворена зона.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР