Регионът на Западните Балкани отбелязва най-високата смъртност от огнестрелни оръжия

...
Регионът на Западните Балкани отбелязва най-високата смъртност от огнестрелни оръжия
Коментари Харесай

Западните Балкани имат най-високата смъртност от огнестрелно оръжие в Европа

Регионът на Западните Балкани отбелязва най-високата смъртност от огнестрелни оръжия в Европа, а съгласно данните на Европейския институт за здравна метрология и оценка Черна гора е на позорното второ място, тъкмо след Албания, с % от 0,99 на 100 000 поданици, оповестява.

Социологът Аница Обрадович декларира пред Радио Черна гора, че казусът с убийствата е в тяхното пораждане, а не в метода, по който се правят.

Според Обрадович, съществуването на оръжия, основно заради последните военни събития в района, е преобладаващата причина.

„ Според Чехов револверът, който е окачен на стената при започване на пиесата, ще стреля до края. Тоест, оръжието, което е владеене на обещано лице, ще бъде употребявано за това, за което към този момент се употребява “, разяснява Обрадович.

Криминологът Велимир Ракочевич вижда повода в повишаването на престъпността и противозаконната търговия с оръжие в международен мащаб, в това число в Черна гора.

„ Високата смъртност, породена от потреблението на огнестрелни оръжия в Черна гора, е подбудена от спора сред две противоположни незаконни групи “, уточни Ракочевич, имайки поради клановете Кавачки и Шкаляр.

Несанкционирането на противозаконното владеене на оръжие, съгласно социолога Обрадович, също е един от факторите: „ Неуспехът да се развие просвета на ненасилствено разрешаване на спорове също е един от значимите фактори, които способстват за това събитие. “

Ракочевич прибавя, че един от факторите е съществуването на оръжия, като напомня, че през последните години се следи повишаване на десния екстремизъм в целия свят, в това число последната експанзия на Русия против Украйна, която докара до увеличение на смъртоносното принуждение на планетата.

От друга страна, той акцентира, че „ достъпът до огнестрелни оръжия се улеснява от потреблението на тъмната мрежа, което съставлява предизвикателство за наблюдаване на онлайн покупките на оръжие “.

Обрадович също вижда амбивалентното отношение към причинителите на този тип принуждение като основен фактор в Черна гора. Най-пресният образец, напомня той, е решението на държавното управление да назначи за основен контрольор на организацията за сигурност наказан за тези закононарушения.

" Което е скандално и неприемливо. Подобно отношение към причинителите на този тип закононарушения способства за тяхното пораждане ", счита Обрадович.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР