Регионалното министерство удължава до 31-ви март тази година срока за

...
Регионалното министерство удължава до 31-ви март тази година срока за
Коментари Харесай

Сагата с устройствения план на Царево продължава

Регионалното министерство удължава до 31-ви март тази година периода за осъществяване на съвещания по екологичната оценка на план за Изменение на Общ организационен проект на Община Царево. Променя се и датата за публично разискване на плана, Доклада за екологична оценка, Доклада за оценка на съвместимостта и всички приложения към тях. То ще се организира на 13 април.

Обхватът на плана на изменението на проекта е цялата територия на община Царево, всички 13 обитаеми места в нея – градовете Царево и Ахтопол и 11 села, както и землищата им. В община Царево попадат и четири предпазени зони, както и няколко типа предпазени територии – естествен парк „ Странджа “, резерватите „ Силкосия “ и „ Тисовица “, 3 естествени забележителности и 8 предпазени местности.

В сходство с условията на нормативната уредба районното министерство, в качеството на възложител, разгласява известие за разкриване на процедура за осъществяване на съвещания по направения отчет за екологична оценка на плана. Първоначално бе планувано те да се проведат от 14 февруари до 16 март и за осъществяване на публично разискване на 23 март.

Поради постъпило в министерството предложение от кмета на Община Царево за удължение на тези периоди, поради огромния публичен интерес и с оглед обезпечаване на транспарантно осъществяване на процедурата, те се трансформират.

В края на февруари “Зелени закони” заяви, че новият общ организационен проект на Царево включва застрояване на нови 835 декара в парк “Странджа”. От тях 678 декара са по морския бряг на Ахтопол, Резово, Синеморец и Варвара. Общественото разискване за устройствения проект на община Царево е оповестено за 23 март. След тази дата жителите ще могат да пазят правата си единствено посредством съда и то обжалвайки само решението за екологична оценка.

Природозащитници сигнализираха през декември в обществените мрежи, че строителството на ваканционни къщи в региона на къмпинг „ Арапя “ е обновено. Обектът беше спрян в края на януари, откакто бяха установени липса на ограда, осведомителни табели и неспазване на проекта за безвреден труд. След премахване на нередностите от Община Царево подвигнаха възбраната и строителството продължи. Според кмета на общината Георги Лапчев същинският проблем е неналичието на общ организационен проект. Такъв обаче наподобява скоро няма да има.

„ И ние от осем години твърдим, че би трябвало да има общ организационен проект, с цел да може на обществеността да е ясно и те да го виждат на картинка къде може и къде не може да има строителни действия. Едва тогава всички тези изказвания от хора, които не смеят да си напишат имената публично, уповавам се ще спрат да настояват лъжи. На доста други общини по морето няма общи устройствени проекти по тази причина и обществото има вяра, че част от дейностите или дейностите са противозаконни, а те в действителност дават отговор на Закона за устройство на територията”, сподели разяснява тогава на Община Царево Георги Лапчев.

През 2018 година община Царево разгласява за публични съвещания план на отчет за оценка за съгласуемост с задачите на „ Натура 2000 “, по който са изпратени десетки мнения от притежатели, ползватели и природозащитници. След това, Общ устройствен план доближава до днешната крайна фаза, на която жители могат да изразят мнение.

Ако разискването, което следва, не убеди управляващите да спрат или трансформират плана, устройственият проект ще влезе в действие без право на обжалване.

Как могат да вземат участие жителите?

Гражданите могат да се включват при планирането на бъдещите общински Общ устройствен план в три момента. Това са етапа на:

1. разискване на заданията за екологичната оценка,

2. моментът на издание на отчета за оценка за съгласуемост с задачите на „ Натура 2000 “ или 3. публичните съвещания по показаните планове за Общ устройствен план, разпоредбите за неговото използване и отчетите за екологична оценка и оценка за съгласуемост.

Гражданите могат да подават писмени мнения или да изразят устно своята позиция в границите на публичното разискване. Също по този начин те могат да апелират пред съда решението на органа по оценката за въздействието на Общ устройствен план върху околната среда - този орган е Министерство на околната среда и водите или Регионална инспекция за опазване на околната среда. Трябва да отбележим, че жителите не могат да апелират пред съда решенията за приемането на общите устройствени проекти.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР