Регионалният исторически музей “Стою Шишков, в Смолян ще се сдобие

...
Регионалният исторически музей “Стою Шишков, в Смолян ще се сдобие
Коментари Харесай

Музеят в Смолян с ново осветление

Регионалният исторически музей “Стою Шишков ”, в Смолян ще се снабди с ново осветяване. Това ще стане факт с помощта на план утвърден за финансиране от Министерство на културата. Проектната концепция цели музеят да ускори своята прелест за разностранната си аудитория, която съгласно ползите си гледа и слуша, усеща и съпреживява, взе участие в процеса на асимилиране на познания и умения.

Голям интерес измежду посетителите провокират освен непрекъснатата експозиция „ Културно-историческото благосъстояние на Родопите от древността до наши дни “, а и краткотрайните изложения, самодейностите, свързани с 18 май – Международен ден на музеите, Европейските дни на наследството, Европейска нощ на музеите, празнувания на национални и публични празници, районни и локални събития.

РИМ „ Стою Шишков “ – Смолян създаде и с триумф осъществя две лични музейни стратегии за работа с публики: „ Музей, изкуство, забавление “ и „ Музеят – новото театрално пространство на Смолян “.

През последните години музеят засилва активността си в създаването и реализирането на разнородни просветителни стратегии, адресирани към разнообразни възрастови, професионални и обществени групи. Сред тях най-значителен е делът на тези музейни начинания, които дават благоприятни условия за работа в ателиета, музейни изследвания и теренни проучвания, възпроизвеждане на достоверни национални традиции, виртуални уроци с българските учебни заведения в чужбина, музейни игри.

За нов съвременен музеен показ на топ експонатите в музея, на краткотрайните изложения, на самодейностите и просветителните стратегии е належащо обезпечаване на профилирано осветяване, което да дава отговор на актуалните условия, за по-качественото им показване. Проектът ще помогне за изявата на културното завещание като неповторим запас, който може и би трябвало да се употребява като фактор за стабилно развиване, за изложение на идентичността ни като народ, на нашата история, традиция и просвета.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР