Регионалният исторически музей на София представя авторската изложба на скулптора

...
Регионалният исторически музей на София представя авторската изложба на скулптора
Коментари Харесай

Паралелните светове на Никола Колев

Регионалният исторически музей на София показва авторската галерия на скулптора Никола Колев " Паралелни светове ". Временната експозиция продължава до 9 януари 2022 година Подбрани са част от най-новите произведения на създателя. Някои от тях са взели участие в национални и интернационалните събития и са спечелили награди. Включени са модели на осъществена екстериорна статуя. Сред творбите, с изключение на женските и анималистичните фигури, са три авторски осъществявания на шах. Най-голямото е с дъска от бял и черен мрамор с размери 220/220 см. При този вид фигурите са създадени въз основата на митологични персонажи. Направени са от месинг. Плотовете на останалите два шаха още веднъж са мраморни, само че с размери 100/100 см. Фигурите се отличават от предходния вид по план. Те съставляват авторска разработка на класическите шахматни изображения с нотка на гротеска. Излети са от месинг.

Художествен опит също попада в изложбата. Девет обособени картини с пластични детайли, авансово готови от скулптора, са предадени за персонална интерпретация и допълнения от девет негови другари, работещи в региона на изкуството.

Оформлението на експозицията включва фотодокументална част, даваща информация за биографията на Никола Колев. Допълнително в залата се излъчва филм, отдаден на художника.

Никола Колев приключва дърворезба в Националната художествена академия в класа на проф. Антон Дончев. Реализира над 20 независими изложения. Част от достиженията му са награди от Световното ревю на изкуствата в Кан (Франция) и Международната галерия на Ателието на Дунав - Иббс (Австрия). Негови творби са включени в сбирки по целия свят.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР