Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще могат да връчват предписания за

...
Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще могат да връчват предписания за
Коментари Харесай

Пандемията у нас: РЗИ ще известяват за карантина с СМС

Регионалните здравни инспекции (РЗИ) ще могат да връчват наставления за карантина устно, посредством телефонно позвъняване или с електронно известие (е-mail или SMS),  взеха решение депутатите с промени в Закона за здравето на първо четене, заяви БГНЕС.

Предложението за това е на ръководещите от ГЕРБ, а задачата му е да понижи административната тежест върху здравните инспекции, които изнемогват в изискванията на непрекъснато усложняваща се епидемиологична конюнктура в страната.

Председателят на здравната комисия доктор Даниела Дариткова разгласи, че се оферират и  други промени - при изключително състояние или изключителна епидемиологична конюнктура министърът на опазването на здравето да може да  забрани износа на лекарствени артикули, в случай че бъде открит дефицит. 

Според нея има потребност от  прецизиране за кои заразни заболявания се постанова болнично лекуване и наложителна изолираност , както и за кои се постанова единствено една от двете ограничения. Дариткова счита, че не е оправдано и аргументирано лечебни заведения за болнична помощ да бъдат употребявани единствено за изолираност на пациенти, без съществуването на действителни медицински показания за хоспитализация, единствено заради обстоятелството, че са заболели от или заразоносители.
Данните от през днешния ден
3899 нови случая на COVID-19 са регистрирани през последното денонощие при направени 10 311 PCR теста . Това демонстрират данните на Националния информативен портал.

Активните случаи са 78 459, от които 5 878 са приети в болница. В тежко положение и в интензивни отделения са настанени 344 души. Най-много са новозаразените в София - 977, следват област Пловдив с 360 нови случая и област Варна с 255.

През миналото денонощия броят на умрелите е 119, а излекувани са 847 души . Общият брой на жертвите на вируса у нас е 2649.

Учителите депутати от Българска социалистическа партия влизат отново в класните стаи.  Педагозите от Българска социалистическа партия в българския парламент ще стават доброволци в поддръжка на сътрудниците си в просветителната система, където има дефицит на фрагменти заради многото болни, разгласи водача на левицата Корнелия Нинова.

В епидемиологичната обстановка в Каварна ще бъде направена поредна стерилизация на публични територии, оповестяват от кметската администрация за акцията на 21 ноември.

Ще бъдат обработени всички здания, общинска благосъстоятелност, централната градска част и парковете, зданието и прилежащите територии на автогарата, общинският пазар. Срещу патогенни микроорганизми ще се пръска и в дворните пространства на Многопрофилната болница за интензивно лекуване и детската ясла " Щастливо детство ", осведомят от общината за подхванатата профилактична мярка за запазване на здравето на хората.

При обработването ще се употребяват дезинфектанти с бактерицидно и вирусоцидно деяние на хлорна и/или алкохолна основа, които са позволени за приложимост от Министерството на здравеопазването.

Ако метеорологичните условия на следващия ден са неподходящи, дезинфекцията ще бъде направена в идващите няколко дни, показват от общината.

Около 80% са позитивните проби за ковид на пациенти , които минават всекидневно през Спешния център в Кюстендил, заяви шефът на многопрофилната болница в града доктор Александър Величков. Той посочи, че всеки ден се изпращат за разбор към 80 проби, при минали към 120-130 пациента.

Средно за страната броят на позитивните проби е 30-40%, уточни още Величков и добави, че ситуацията в Кюстендил в последната седмица е много необикновена. В момента за болнично лекуване в здравното заведение са настанени към 80 души с ковид на зараза, усложнена с пневмония и дихателна непълнота.

От началото на месеца в болничното заведение са признати и изписани към 180 индивида, а среднодневно там се одобряват сред 10 и 15 души.

В последните няколко дни се появи и втори проблем - всеобща неуравновесеност, боязън и суматоха, обхващаща огромна част от хората, сподели доктор Величков. Той уточни, че пациент не е върнат, само че огромна част от идващите със признаци могат да се лекуват и в домашни условия.  " При нас ще настаняваме единствено пациенти, които са с изразена дихателна непълнота и нужда от прилагане на О2, с цел да могат да бъдат обезпечени кревати за тежкоболните ", сподели Величков.

В момента в болничното заведение е подсигурен цялостен етаж с 50 кревати за заболели от ковид , както и още 40 кревати от различен етаж на здравното заведение. " Още през лятото сме обезпечили уредба за подаване на О2 ", сподели доктор Величков.

Отделенията, макар болните и измежду личния състав на здравното заведение, са обезпечени с 24-часово дежурство на доктор, сестра и санитар, уточни още шефът на здравното заведение. Той разяснява и тематиката с разкриването на болница единствено за инфектирани с ковид и уточни, че откриването на такова здравно заведение в района е несвоевременно. " Този въпрос може да се разисква в огромни градове, където има доста лечебни заведения. Всяка една болница, в случай че се трансформира напълно в Коронавирус болница, след привършване на епидемията ще престане да действа ", сподели доктор Величков.

Един от най-авторитетните, уважавани и обичани лекари в Хасково загуби борбата с COVID-19 . Дългогодишният шеф на хирургичното поделение в МБАЛ-Хасково доктор Живко Атанасов е умрял в болничното заведение, съобщиха от лечебното заведение.

Той е имал съпътстващо сърдечно заболяване. Д-р Атанасов е приключил медицина в Пловдив през 1981 година, а по-късно стартира работа първо в Димитровград, а по-късно и в регионалната болница в Хасково. От 2006 година оглавява хирургичното поделение.

Двама лекари от незабавното поделение на Ямболската болница са с COVID-19 и по тази причина графикът в него постоянно се трансформира. Пренасочен е спомагателен личен състав към най-важното звено в здравното заведение сега. Това заяви изпълнителният шеф на МБАЛ " Св. Пантелеймон " доктор Димитър Рунков.

Сега на главен трудов контракт в отделението са трима лекари, останалите медици са на " четвъртинки " и " половинки " щатове, с цел да се извърши графикът. Заразени с ковид са към осем души - трима лекари, медицински сестри и санитари. Трябва да се внимава с включването на доброволци, защото работата с пациенти с COVID-19 изисква прецизна стерилизация и персонална дисциплинираност, добави доктор Рунков.

Според него в болничното заведение може да се разкрият още 20 кревати, ако проучванията покажат новозаразени в домовете за остарели хора в региона. През последните два дни напорът към болничното заведение е намалял и това се дължи на разкрития триажен кабинет към ДКЦ-1 и усъвършенстваната връзка сред пациентите и персоналните лекари.

Повишената смъртност през последната седмица доктор Рунков изясни с извънредно тежкото положение, в което постъпват някои заболели - нефункциониращ бял дроб и индикатори, които са несъвместими с живота.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР