Регионалните управления на образованието започнаха разяснителната кампанияПреподавателите продължават да се

...
Регионалните управления на образованието започнаха разяснителната кампанияПреподавателите продължават да се
Коментари Харесай

Бонус отпуск след ваксина не блазни учители

Регионалните ръководства на образованието започнаха разяснителната акция
Преподавателите не престават да се двоумят, търсят способи да ги стимулират

Един на четирима в Търновско с имунизация

Процентът имунизирани учители у нас остава невисок, мотивацията на преподавателите да се ваксинират също. Най-често преподавателите отхвърлят поради съпътстващи, хронични и други болести или боязън от алергични реакции. Други изчакват новата образователна година или към този момент са преболедували. Трети споделят, че персоналните им лекари са ги съветвали да не се имунизират. Това показаха от МОН за „ Труд”. Преподавателите не ги блазни да трансформират решението си и оповестеният бонус от 2 дни спомагателен отпуск, сподели инспекция на „ Труд”.

Проучване на МОН към 5 юли сочи, че едвам в 4% от учебните заведения над 70% от личният състав е ваксиниран. В детските градини този дял е 3%. Почти 50% от шефовете са имунизирани.

Затова Регионалните ръководства на образованието започнаха дейната осведомителна акция за имунизиране в системата, която предходната седмица разгласи МОН. До момента по нея са извършени 19 районни срещи с шефове на детски градини и учебни заведения. На тях медицински експерти с народен и районен престиж отговорят на всички въпроси за изгодите и рисковете от имунизациите против ковид. В някои региони интензивно вземат участие и представители на РЗИ.

Междувременно концепцията преподавателите ще получат спомагателните дни отпуск, в случай че си слагат ваксина, също не среща огромно утвърждение. Решението бе взето на Отраслов съвет, а от през вчерашния ден ръководителят на Синдиката на българските учители Янка Такева пусна клип, с който моли сътрудниците си да последват образеца є и да се ваксинират. Видеопослание изпрати и проф. Георги Момеков от МУ - София.

На този декор в Пиринско да вземем за пример, единствено 23% от учителите са ваксинирани. Повечето не желаят да си слагат ваксина, а има и значителен брой преподаватели, които са преболедували. Над 90% считат, че
бонусът от спомагателни дни не е тласък, с цел да изберат да се имунизират - това било персонално решение.

„ Около 30% от учителите в Шуменско са ваксинирани, ще обсъждаме по какъв начин да повишим интереса към ваксинацията”, сподели за „ Труд” Юлиян Тодоров, краткотрайно изпълняващ длъжността шеф на РУО-Шумен. Масово локалните педагози споделят, че имат право на дълги ваканции и два дни
бонус към тях не биха стимулирали доста хора.

Извадка
В София няма учебно заведение с над 70%


В Габрово, Сливен, Монтана, Враца, Перник и София няма нито едно учебно заведение с над 70% имунизирани педагогичен и непедагогически експерти, сочат данните на МОН, предоставени на „ Труд”.

В Кюстендил, Силистра, Сливен, Търговище, Монтана, Благоевград, Пловдив, Враца, Перник, Хасково и Ямбол няма нито една детска градина с над 70% имунизирани.

Пример е и Велико Търново, където едвам 19% от учителите от всичките 84 учебни заведения във Великотърновска област са имунизирани или са преболедували COVID-19. В детските градини обсегът е единствено 16 на 100.

Тенденцията пък е позитивна в Бургас, където обаче преподавателите също не желаят
бонуси за ваксина. „ С две игли към този момент са 2500 учители от общо 4500. Много са се ваксинирали в зелените коридори, само че статистика за тях няма”, сподели пред „ Труд” инж. Виолета Илиева, шеф на РУО.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР