Регионалната здравна инспекция във Варна проучва нагласата на родителите на

...
Регионалната здравна инспекция във Варна проучва нагласата на родителите на
Коментари Харесай

Ще ваксинират ли задължително децата във Варна срещу хепатит А?

Регионалната здравна ревизия във Варна изследва настройката на родителите на деца в детските градини и учебните заведения в града за въвеждането на наложителна имунизация против хепатит А. Вече е изпратена анкета до варненските учебни заведения, която родителите би трябвало да попълнят и да заявят позицията за включването на имунизацията в наложителния имунизационен календар на страната ни.

Хепатит А, или по този начин наречената " болест на мръсните ръце ", е инфекциозно заболяване, което не протича тежко, само че постоянно дава затруднения. Децата са изложени на по-голям риск, защото не всеки път съблюдават хигиенични привички. Затова, съгласно медиците, би трябвало да бъдат предпазени с ваксина. Много родители поддържат концепцията.

" Подкрепям това, тъй като е по-добре да са ваксинирани и да са защитени от болести. По принцип съм " за " имунизацията. Ако има задоволително проучвания, че е належащо да бъде сложена и надлежно има повече изгода от нея от колкото щета, съм " за " ", разяснява родител.

През последните десетилетия хигиеничните условия в българските домове са усъвършенствани занчително. Въпреки това педиатрите предлагат имунизацията за хепатит А да стане част от наложителния имунизационен календар.

" Тя е съвместима с другите ваксини и към този момент би трябвало да се намерения по какъв начин би трябвало да бъде вместена в имунизационния календар. Два са приемите на хепатит А през шест месеца ", сподели доктор Каролина Златева, педиатър.

Преболедуването от хепатит А постоянно оствана незабелазано, само че от време на време на по-късен стадий има тежки последици – цироза или остра чернодробна непълнота. Състояния, които заплашват живота.

" Затова е належащо да се направи тази ваксина в по-млада възраст, когато най-често боледуват децата. Още в ясли и градини, знаете, че те играят на пясъчници и така нататък ", означи доктор Анка Баева, РЗИ – Варна.

Здравните експерти споделят още, че имунизацията няма странични резултати, защото не се инжектира жив вирус. Включването на имунизацията против хепатит А в имунизационния календар е допустимо най-рано след 2-3 години.

Автор: Петко Петков




Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР