Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ)

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ)
Коментари Харесай

РИОСВ за инсталацията за преработка на стари гуми: Окончетелното решение се взема на Екологичен експертен съвет

Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ) заяви, че позволение за създаване на  Инсталация за преработване на отпадъчни автомобилни гуми, може да стане едвам откакто отчетът по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) бъде гласуван на Екологичен експертен съвет. Това ще стане след провеждането на публичното разискване, като се вземат поради всички изразени и постъпили отзиви и мнения на жителите и заинтригуваните страни и откакто бъдат получени мненията на способените органи – Община Пловдив, регион Южен и Регионалната здравна ревизия - Пловдив,. След това  Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив ще премине към идващия стадий на процедурата, а точно: осъществяване на Експертен екологичен съвет (ЕЕС). На ЕЕС Докладът по Оценка на въздействието върху околната среда ще бъде гласуван от представители на всички способени институции и с нормално болшинство също може да бъде признат или отритнат, оповестяват от ведомството, като прецизират че наблюдават прецизно и независимо процедурата. 
Прочетете още
Инвестиционно предложение „ Изграждане на апаратура за преработване на отпадъчни автомобилни гуми, посредством новаторска безотпадна пиролизна технология 2-ро потомство за получване на екологично чисто пиролизно масло, въглерод, газ и стоманена тел “ е с възложител „ ЕКО ЕНЕРДЖИ 50 “ ООД. 

Процедурата е почнала с приемането на съобщение за капиталовото предложение през м. декември 2021 година. Отчитайки характера на капиталовото желание и местоположението на обекта шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив е определил, че е належащо да бъде извършена най-продължителната и подробна от административна позиция процедура, а точно -  да се изготви Доклад за оценка на въздействието върху околната среда (ДОВОС), който да бъде подложен на публично разискване. В хода на процедурата Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив е оценила негативно качеството на ДОВОС на възложителя и го е прибирала за преправка. Последно модифицираният отчет е импортиран в екоинспекцията през  септември 2023 година, като качеството му е оценено позитивно, а цялостната му документи е оповестена на страницата на екоинспекцията за публичен достъп на 21 ноември 2023 година.

Определено е възложителят да провежда взаимно публично разискване на ДОВОС със засегнатите Община Пловдив и Район Южен – Община Пловдив. Такова е било планувано от „ ЕКО ЕНЕРДЖИ 50 “ ООД да се организира на 29 декември 2023 година, само че беше анулирано от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив защото сдружението не беше спазило периодите за документално известяван на екоинспекцията за мястото, датата и часа на осъществяване, регламентирани в Наредбата за Оценка на въздействието върху околната среда. С цел процедурата да бъде извършена при съблюдаване на всички, планувани в законодателството условия, беше поискано образуване на ново публично разискване. Дружеството-възложител го е насрочило на 23.02.2024 година от 11:00 часа. Датата е доказана от Район Южен, само че към момента се чака удостоверение от страна на община Пловдив, с цел да бъде оповестена и на страницата на екоинспекцията.

Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив е изпратила питане до Община Пловдив и РЗИ – Пловдив за уточняване отстоянието на площадката на капиталовото предложение до обекти, подлежащи на здравна отбрана. След приемане на отговор от тях, Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив ще предприеме съответните законови дейности. 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР