Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ-Пловдив)

...
Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ-Пловдив)
Коментари Харесай

РИОСВ-Пловдив стопира проблемни практики за изменение на общия устройствен план на община Марица

Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ-Пловдив) сигнализира за проблематични практики за изменение на Общия организационен проект (ОУП) на община Марица, които пречат да се оцени действителното влияние върху околната среда от проекта.

Директорът на инспекцията предприе дейности те да бъдат ревизирани, като организира съвещания с шефа на Регионалната дирекция за народен строителен надзор – Пловдив и предизвести кмета на общината те да бъдат прекратени.

Община Марица има утвърден и влезнал в действие Общ устройствен план с деяние до 2025 година. За плановия документ е извършена процедура по екологична оценка, като той е координиран от шефа на РИОСВ-Пловдив със Становище по екологична оценка през 2010 година. През последните години, обаче, в екоинспекцията се внасят многочислени уведомления за изменение на Общ устройствен план на община Марица, предвиждащи разнородни действия и засягащи парцели, част от които попадат в рамките на предпазени зони от екологичната мрежа „ Натура 2000 “. Само за 2021 година уведомленията са към 50 на брой.

Разглеждането на обособени капиталови оферти затруднява доста отчитането на кумулативния резултат и възможното доста влияние върху околната среда. В тази връзка от екоинспекцията смятат за належащо и упорстват кметът да действа изменение на Общ устройствен план за цялата територия на общината, за което да внесе в РИОСВ-Пловдив съобщение по реда на член 8, ал.1 от Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на екологична оценка на проекти и стратегии.

Погрешна процедура е и капиталовите планове, касаещи изменение на Общ устройствен план на община Марица да се внасят в екоинспекцията от името на разнообразни физически или юридически лица, които не дават отговор на определението „ възложител на проект или стратегия “ по смисъла на Закона за запазване на околната среда. Компетентният орган за осъществяване на процедура по екологична оценка на проекти и стратегии, какъвто е и Общ устройствен план, е само кметът на общината.

Директорът на РИОСВ-Пловдив към този момент е издал първите си решения за преустановяване процедури по екологични оценки и по оценка на съгласуемост за промени на Общ устройствен план на община Марица.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР