Регионалната инспекция по околна среда-София е постановила спиране на увреждането

...
Регионалната инспекция по околна среда-София е постановила спиране на увреждането
Коментари Харесай

Регионалната екоинспекция разпореди да спре засипването на степите край Драгоман

Регионалната ревизия по околна среда-София е постановила прекъсване на увреждането и унищожаване на пръстта от предпазените степи край Драгоман. Това заяви през днешния ден пред " Дневник " обединението от неправителствени организации и цивилен групи " За да остане природа в България ", като даде и отговора на институцията.(вижте прикачения файл).

Преди седмица природозащитниците са подали сигнал за повредени при градеж на супермаркет 40 дка степи от две зони от " Натура 2000 " - зона " Раяновци " и зона " Драгоман ". Днес те обявиха, че са получили отговор и реакцията на районната ревизия на екоминистерството (РИОСВ-София) е бърза и удовлетворителна.

" Ще следим да се съблюдава решението, " обявиха представители на екокоалицията. Те припомниха, че неведнъж са алармирали за нерегламентирано изсипване на земни маси в скъпи естествени територии, в това число при градежа на автомагистрала " Европа " (която сега се построява в посока граничен пункт " Кулата " - бел. ред.) и автомагистрала " Струма ".

В отговора на администрацията е посочено, че са подхванати " административнонаказателни ограничения " - т.е., чака се причинителите на засипването на степите с пръст да бъдат санкционирани. РИОСВ-София предписва на строителната компания също по този начин да отстрани насъбраните земни маси от парцелите в двете наранени зони от " Натура 2000 ", като не позволява в допълнение увреждане на предпазеното в тях местообитание на степна растителност. Разпорежда се и извозването на пръстта да се съгласува с община Драгоман.

При все това, от " За да остане природа в България " разясняват, че практиката да бъдат налагани санкции при еконарушения не е задоволителна, тъй като постъпленията от тях не покриват високите разноски по възобновяване на повредената природа. При неприлагане на Закона за отговорността за попречване и премахване на екологични вреди на нарушителите им е по-изгодно да заплащат санкцията и да не престават да нарушават, обясниха природозащитниците.

Представител на обединението от природозащитни организации посочи за " Дневник ", че най-важната точка от решението на Регионална инспекция за опазване на околната среда е да се отстранен насъбраните земни маси. " В България би трябвало да стартира да се ползва законът за екологичната отговорност, тъй като възобновяване на природата след нанасяне на екологични вреди е доста по-скъпо, комплицирано и дълготрайно от заплащането на санкция за нарушаването. В случая със степите на Драгоман, доста елементарно се затрупват с пръст, само че премахването на пръстта, по този начин, че да не унищожи скалите, които са значима част от местообитанието, не може да се направи по различен метод с изключение на ръчно ".

Подобен случай са и черноморските дюни, които специалисти разясняват като образец за сложността и високата цена за възобновяване на скъпи естествени местообитания от мрежата " Натура 2000 ". Те са образувани в продължение на епохи и в България са мощно намалели заради напън от строителство (повече тук и тук).
РИОСВ-София за степи Драгоман
Всичко, което би трябвало да знаете за: НАТУРА 2000 в България (133)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР