Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Бургас

...
Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) – Бургас
Коментари Харесай

РИОСВ-Бургас се произнесе за безобразието до плаж Несебър-юг

Регионалната ревизия по околна среда и води (РИОСВ) – Бургас издаде наставление на Териториално отделение " Държавно ловно стопанство Несебър “ (ТП " ДЛС Несебър “) наоколо до морски плаж “Несебър-юг " да се възвърне първичният аспект на естествения ландшафт по метод, опазващ растителността и пясъчните дюни в съседство.

Мерките са подхванати по отношение на постъпил сигнал на 27.01.2027 г в 16.20 часа от концесионера на морски плаж " Несебър - Юг " - за увреждане на морския плаж в региона на дюните.

В същият ден е осъществена инспекция, при която се откри, че наоколо до морския плаж са осъществени изкопни действия, южно от естествената забележителност " Пясъчни дюни 5 броя – Несебър “. Мястото попада в рамките на предпазена зона по смисъла на Закона за биологичното многообразие (Натура 2000) - BG0000574 " Ахелой-Равда-Несебър “ за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна.

Изкопът не е разрушил дюни, само че визира част от естествено местообитание с код 2130 " Неподвижни крайбрежни дюни с тревна растителност “, предмет на запазване в предпазената зона. Извършеното е нарушаване по смисъла на Закона за биологичното многообразие.

За територията на естествената забележителност " Пясъчни дюни 5 броя – Несебър “ на 13.01.2023 година, инспекцията е издала наставление на Търговско предприятие " ДЛС Несебър “, само да инсталира трайно възпрепятстващо оборудване, ограничаващо навлизането на транспортни средства, което касае северната граница на естествената забележителност.

Извършеният ров, южно от естествената забележителност не е координиран с РИОСВ-Бургас и попречва прекосяването освен на транспортни средства, само че и на хора и животни.

Предвид откритото нарушаване от Регионална инспекция за опазване на околната среда са подхванати съответните административно-наказателни процедури към нарушителя.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР