Регионалната екоинспекция в Пловдив спря принудително работата на биоцентралата в

...
Регионалната екоинспекция в Пловдив спря принудително работата на биоцентралата в
Коментари Харесай

Спират биоцентралата в село Труд след множество сигнали на граждани

Регионалната екоинспекция в Пловдив спря наложително работата на биоцентралата в село Труд, против чиято активност локалните хора стачкуват от години поради непоносимите миризми.

По самодейност на регионалния шеф на Пловдив Дани Каназирева бе направена самостоятелна експертна оценка, от която стана ясно, че е изменена технологията на работа в биоцентралата и в нея се преработват освен растителни, а и скотски боклуци.

"От години са жалбите и сигналите в Община Марица. Целият проблем произтича през цялото време - утвърденият план, по който е изпълнено строителството на централата, е за работа единствено с растителни първични материали ", означи в "Денят стартира " по Българска национална телевизия регионалният шеф на Област Пловдив Дани Каназирева.

По думите ѝ в деня на държавната приемателна комисия и подписването на акт-образец 16 са били добавени животинските артикули.

"Нямам срещу, само че дано работят по технология, която е и за двата типа първични материали ", съобщи тя и добави: "Проверките откриха, че липсват уреди за разграничен банкет на обособените първични материали. Щом се работи с скотски боклуци или артикули наложително би трябвало да има обособени уреди, да има отдушник и инсталиран биофилтър, какъвто няма. "

Инж. Десислава Георгиева – шеф на РИОСВ-Пловдив, съобщи, че през последната година са направени 11 инспекции в биоцентралата, при които са установени неприятни миризми отвън площадката и в село Труд. След писмото от Здравното министерство, в което се споделя, че има заплаха на човешкото здраве, незабавно са взети ограничения и към този момент има издадена заповед за насилствена административна мярка - прекъсване на централата, сподели още тя.

Собственикът на централата Яко Джаров беше безапелационен, че се приказват лъжи.

"В тази страна има закони, които се съблюдават от институциите. В годините са подхванати безчет инспекции и не е подхванато нищо, тъй като не е имало законови нарушавания. Имало неприятни миризми! Няма законово потвърдено, че имаме неприятни миризми ", разяснява той и добави, че е изискал регионалният шеф да влезе в ролята на посредник сред централата и жителите на Труд.

Представителят на Инициативния комитет Станимир Тончев показа, че хората в селото са радостни, че "най-накрая има правдивост ", само че упорстват повторното отваряне на този обект да се случи при "пълна бистрота, закономерен ред и правила и при съблюдаване на безусловно всички процедури за това ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР