Регионалната библиотека „Стилиян Чилинигиров“ в Шумен отваря врати за енотека

...
Регионалната библиотека „Стилиян Чилинигиров“ в Шумен отваря врати за енотека
Коментари Харесай

Библиотека отваря врати за винена изложба и наздравици

Регионалната библиотека „Стилиян Чилинигиров“ в Шумен отваря порти за енотека в чест на идния празник Трифон Зарезан. Във вечерта на виното във вторник ще бъде показана атрактивната галерия и ревю на вино за тостове.

Експозицията е на Националната библиотека „Св.Св.Кирил и Методий“ и Регионалната „Пейо К.Яворов“-Бургас. В нея познавачите ще могат да прегледат значими стадии от лозарството и винопроизводството, отразени в литературата и периодическия щемпел през вековете. Сред акцентите са изящните изображения от страниците на „Служебник“ от 1736 година, молитвите за гроздобер и срещу вкисване на виното в „Зайковски светогорски требник“ от XIV век, националните предписания с вино, изписани на ръка и подвързани към образец на „Болградска граматика“ на Неофит Рилски от 1836 година

В „Енотека в Библиотека“ ще вземат участие и водещи производители на вино от Шумен и района. Три винарски мазета ще показват селекция от създаваните от тях виновност и традициите във винопроизводството, които следват.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР