Реформите в съдебната система и борбата срещу корупцията се бавят.

...
Реформите в съдебната система и борбата срещу корупцията се бавят.
Коментари Харесай

Изтеглянето на Трифонов е заради пари, а не заради Северна Македония. Емилия Милчева и Милен Любенов пред Свободна Европа

Реформите в правосъдната система и битката против корупцията се бавят. Задават се нови рецесии. Парламентарната народна власт се държи в плен от опита за оцеляване на няколко политически фигури от ГЕРБ и Движение за права и свободи. В този миг Слави Трифонов напуща ръководещата коалиция с подправен мотив.

Северна Македония е единствено прикритие на същинската причина, поради която Слави Трифонов изтегли "Има подобен народ " от ръководещата коалиция - пари.

Настоящата вероятност на ръководство с плаващи болшинства може да се получи единствено в кратковременен проект, само че по-вероятно е отиването на нови избори през есента или най-късно при започване на идната година.

Това разясниха в Студио България на Свободна Европа журналистката Емилия Милчева и политологът Милен Любенов.

Според двамата анализатори ръководещите не са свършили задоволително по посока на предизборните си обещания за промени, свързани със правосъдната система и битката против корупцията, а в този момент към този момент може да не им остане време за това.
Няма никакви законопроекти. В комисиите непрестанно се викат министри на чуване. Къде бяха досегаЕмилия Милчева
"Колегите в Народното събрание и аз, като публицист, следим, че няма никакви законопроекти. В комисиите непрестанно се викат министри на чуване. Къде бяха до момента ", сподели Милчева.

Ситуацията в Народното събрание се усложнява, тъй като има една антисистемна партия - "Възраждане " и две, определяни от останалите за "токсични " - Движение за права и свободи и ГЕРБ, сподели Милен Любенов. Това не разрешават реализирането на промяната, която 60% от жителите към момента желаят - правосъдната.

"Има един сериозен раздел сред политическите партии и това е тематиката, обвързвана с корупцията. Има няколко индивида, техните имена се броят на едната ръка, държат за пленник парламентарната народна власт в България. Защото те пробват да спасят себе си по някакъв метод ", сподели Любенов.
  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available

Можете да слушате.

Ето цялостния текст на изявлението:

-Защо тъкмо в този момент Слави Трифонов реши да изкарва своята партия от ръководещата коалиция и обвързвано ли е това със Северна Македония?

Милен Любенов: Със Северна Македония изрично не е. Няма развиване по проблема със Северна Македония. Все още не е вдигнато ветото, тъй че няма нарушено съдружно съглашение, както твърди Слави Трифонов. Това беше тематика, с която той се опита по някакъв метод да прикрие същинската тематика за напускането – това, че става дума за пари. Дали са свързани с пътищата и с от министър [Гроздан] Караджов, или тематиката, която и през днешния ден виждаме, че още веднъж е обект на мнения, обвързвана с границата на „ Капитан Андреево “. В последна сметка и самият господин Трифонов може да не знае каква е същинската причина. Ние вършим съществени разбори, само че в последна сметка в България нещата от време на време се случват – някой се обажда по телефона, споделя „ вадиш министрите “ и той ги вади. А каква е същинската причина може и той да не знае.

-Реалистично ли е самият Трифонов да не знае каква е повода, заради която вади партията от обединението?

Емилия Милчева: Аз не мисля по този начин, само че за мен това е кулминационната точка на едно искрено недоумение вътре в границите на самата коалиция, което стартира още в самото начало. Ще стартира с другите хипотези. Хипотезата, която господин Трифонов – Северна Македония.

През миналите месеци бяхме очевидци на едни доста дейни дейности на премиера Кирил Петков , който се срещаше с доста водачи в чужбина и в България и на различен вид политика, водена от външния министър госпожа [Теодора] Генчовска. Мисля, че няма спор за това. Дори и да допуснем обаче, че господин Кирил Петков желае нещо да направи той в действителност първо не може да го направи без глоба на Народното събрание.

И второ, в актуалната обстановка даже да го направи ненадейно и да получи поддръжка, приказвам чисто хипотетично, това в действителност значи държавното управление да падне поради всеобщи митинги. Искам да приказваме не за политика на мечтаното, а за политика на действителното. Защото всички ние, като споделям това имам поради една група хора, аз включително като жител, също желая да падне ветото. Но, в случай че господин Петков искаше да приготви жителите за това нещо, през това време трябваше да има доста мощна информационна акция. Ние такава акция не видяхме. Тоест би било голяма изненада, в случай че сега се случи нещо такова, каквито подмятания се появиха през днешния ден. Че на следващия ден поради изявлението на господин Владо Бучковски (бивш македонски министър председател и някогашен специфичен делегат за България бел. ред.) пред Българска телеграфна агенция, господин Петков ще внесе искане за рухване на ветото.

Парите за пътища. Ние от времето на инхаус поръчките на някогашния министър председател господин Борисов знаем, че по някакъв метод, съвсем е ясно какъв, в продължение на три държавни управления ГЕРБ съумяха да овладеят пътните компании и пътния бизнес. Това, апропо, може да се види с президента [Реджеп Тайип] Ердоган , който за времето на своето президентство също съумя да си построи една своя лична бизнескласа. Стигаме до през днешния ден, дори до времето още на служебното държавно управление. Тези контракти, споделят всички, са корупционни, съдържат корупция. Г-н Бойко Рашков видяхме какви направи. Прокуратурата мълчи. Но тези контракти са подписани по закон.

Много ясно с този парещ картоф ръководещите трябваше да се заемат още в първия месец на своето ръководство, което беше зимният сезон. Да, това са пътните компании – какви са договорите, ще им плащаме ли, кой ще поддържа пътищата, по какъв начин ще се строи автомагистрала „ Хемус “. Ще се продължава ли, ще се стопира ли? Тези неща трябваше да бъдат обществено първо изяснени в границите на самата коалиция и по-късно обяснени на обществото. Защото в този момент стигаме до едни непрекъснати. Договори, които никой не е оповестил, че не са окей, откакто още в служебното държавно управление беше прието, че те са подписани по всички правила т.е. в случай че бъдат изпълнявани страната ще претърпи загуби. И трето, кой ще поддържа пътищата.

-Ако приемем, че явно аргументите не са свързани със Северна Македония, какво въпреки всичко вършим в този момент с държавното управление. Има петима отцепници от "Има подобен народ ". Ще може ли държавното управление да ръководи с плаващо болшинство, ще падне ли, въобще по какъв начин ще се развива обстановката оттук-нататък?

Милен Любенов: В кратковременен проект е допустимо, само че в дълготраен доста мъчно едно държавно управление може да разчита на плаващо болшинство от самостоятелни народни представители. Това държавно управление и това болшинство пристигна със съществени поръчки, свързани с промени. Преди всичко промени, свързани с правораздаването и приемане на антикорупционно законодателство, с което да разградят предходния подкупен модел на ръководство.

- Нали и това е повода за един от конфликтите, че не се случиха тези неща. Примерно осуетяването на?

Милен Любенов: Ето в това е въпросът. Това е огромният въпрос – дали в реалност „ ИТН “ (ИТН) са саботирали този развой. Но от ден на ден данни излизат, че в реалност те са имали доста запаси във връзка с антикорупционното законодателство с аргумента, че някои текстове биха противоречали на Конституцията. Но, в случай че това в реалност е по този начин, и тази партия разполага с адвокати и специалисти, тя би трябвало да предложи такива текстове, които биха били в сходство с Конституцията. Нищо такова не сме видели като спор вътре в границите на обединението.

Така че, съгласно мен, в кратковременен проект е допустимо 3-4 месеца това държавно управление да се резервира, те към този момент са в малцинство, само че да не бъде свалено с избор на съмнение е доста мъчно в дълготраен проект. Говори се за държавно управление на малцинствата в Европа. Да, в Европа в доста страни има такива държавни управления, само че там те се поддържат от партии, които поддържат държавното управление по избрани цели, а не от самостоятелни депутати. В България и това сме го виждали през годините. Не е това първото държавно управление на малцинството. Правителството на Борисов , първото, също беше на малцинството и имаше 117 депутати. Вярно, тогава обстановката беше друга. ГЕРБ получи голяма поддръжка и първоначално беше подкрепена от няколко политически партии в границите на Народното събрание.

Ситуацията в този момент е напълно друга. Има един сериозен раздел сред политическите партии и това е тематиката, обвързвана с корупцията. Това, което е моята оценка и за какво възелът не може да се развърже към този момент втора година, напът сме трети парламент да бъде разхлабен предварително, е че няколко индивида, техните имена се броят на едната ръка, държат за пленник парламентарната народна власт в България. Защото те пробват да спасят себе си по някакъв метод. Мислят за своето оцеляване и да не бъдат подложени на правосъдно гонене. И когато има такива хора и има две политически партии, които останалите назовават токсични, това незабавно стеснява опцията за разнообразни съдружни формули. И по тази причина ние в този момент сме изправени пред тази обстановка да приказваме за предварителни парламентарни избори, тъй като не е допустима друга съдружна формула. Така че, с цел да се позволи този ребус, две от главните партии в страната – ГЕРБ и Движение за права и свободи би трябвало да трансформират по някакъв метод себе си. Защото точно те държат в пленник парламентарната народна власт. Как да се договаря с партия, в която на първия ред в Народното събрание стои народен представител който е с(депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски бел. ред.). Защото стана тук въпрос за воля на депутатите, депутатите могат да напущат парламентарната група. Аз запитвам: по какъв начин не се откри един народен представител от ГЕРБ или от Движение за права и свободи да каже „ това е проблем за нашия имидж, проблем е за имиджа на партията “. В ГЕРБ никой не сложи въпроса за водачеството на Борисов . Видяхме какво се случи единствено преди една година в Австрия да вземем за пример. Себастиан Курц освен напусна премиерския пост, освен се отдръпна като водач на партията, само че въобще излезе от политиката. Така че, с цел да се позволи този ребус, всички партии би трябвало да преминат към някаква нормалност.

Имаме една антисистемна партия, която е „ Възраждане “ . Две партии, които са наречени от останалите „ токсични “. Как да се направи някаква по-различна съдружна формула. Не може. Затова това е решението. Знам, че е мъчно, само че въпреки всичко би трябвало да се намерят по някакъв метод в тези партии сили, които да слагат тази тематика на дневен ред, в случай че те мислят в дълготраен проект за своите партии. Борисов оня ден сподели „ без мен ориста на ГЕРБ ще бъде като на Национална движение „Симеон Втори" “. Защо? Това значи, че това не е партия. Това не е партия, която не е обикновено да се институционализира в партийната система, в случай че тя зависи от една фигура и личност.

-Понеже споменахте ГЕРБ и Държавно стопанско предприятие и възможен избор на съмнение. На няколко пъти те го загатнаха като допустима догадка, само че не го оферират, макар че могат. Ще има ли избор на съмнение и за какво не го оферират, откакто настояват, че държавното управление на Петков е „ най-лошото “ и „ нездравословно “ за България, а самият избор към този момент може да мине?

Емилия Милчева: Официално през вчерашния ден към този момент обявиха, че може би ще го създадат. Но, за мен, от това което следя като публицист, има два устрема на две разнообразни групи за сформиране на държавно управление на малцинството. Едната група се лидира от Корнелия Нинова – водач на Българска социалистическа партия. Г-жа Нинова, както знаем, отлично комуникира и с Има Такъв Народ, и с Движение за права и свободи, а евентуално и с ГЕРБ. Така че тя декларира някакво предпочитание, най-малко това стана ясно след съвещанието на Националния съвет на Българска социалистическа партия в неделя, да бъде като една гълъбица на мира и да приказва, да събере всички страни, по този начин щото да бъде формиран един нов кабинет с някаква, евентуално къса стратегия. Виждаме, че от страна на водача в ръководещата коалиция „ Продължаваме промяната “ – те явно вършат това, което намират за добре. За победител в последните избори и водач в държавното управление, естествено, имат напълно ясни права и търсят свое болшинство. Дали ще го намерят и къде ще се сблъскат тези две групи, за мен е интригата на идващите дни, защото от нея ще зависи в това число приемането на част от законопроектите, за които Политическа партия споделя, че ще упорства. Това е актуализацията на бюджета, измененията в Закона за енергетиката, които са свързани с помощите за бизнеса и за антикорупционната комисия.

Това е доста забавно, тъй като в цялата тази какафония от изявления и изказвания през днешния ден министърът на правораздаването госпожа Надежда Йораднова даде да се разбере, че „ Демократична България “ има известни бележки по този законопроект, които сигурно ще направи. Как по този начин този законопроект толкоз месеци беше държан от Политическа партия и внезапно беше импортиран само с техните подписи. Доколкото знам е седял при няколко души от управлението или по-скоро при един член на изпълнителния съвет и импортиран в деня, откакто господин Слави Трифонов разгласи „ изтеглянето “ на своите министри. Това демонстрира, че нито една партия не желае сега избори, защото предстоят тежки месеци. Предстои зима, следва, може би нова каскада от рецесии. Войната в Украйна, която сложи на тестване всичко това, не е завършила. Осигуряването на газа за идващия сезон не е несъмнено по никакъв начин. Това сега зависи от договаряния на ръководещите и въобще има доста въпросителни.

Що се отнася до един от причините на господин Кирил Петков , който сподели „ би трябвало да има държавно управление, тъй като би трябвало да бъдат признати 22 закона, свързани с Националния проект за възобновяване и резистентност “. Ами за какво до момента не бяха писани законопроекти? Колегите в Народното събрание и аз, като публицист, следим, че няма никакви законопроекти. В комисиите непрестанно се викат министри на чуване. Къде бяха до момента?

-От цялата тази обстановка с приключване на време, с какафония – кой печели от това нещо?

Милен Любенов: Със сигурност страната не печели. Това, което сподели госпожа Милчева като догадка – за ролята на Българска социалистическа партия, предвид на изявлението на Корнелия Нинова, което в действителност беше малко разтегливо, това приказва за ново болшинство. Ново болшинство, което да сложи в изолираност "Продължаваме смяната " и "Демократична България " . Това ще бъде държавно управление, вид "Беров ", което обаче аз не мисля, че ще издържи. Защото в действителност обстановката е комплицирана, изключително в случай че в края на годината светът влезе в интервал на криза, това ще се отрази и на България. Очакват ни в действителност доста сложни месеци.
60% от българските жители упорстват за промяна, обвързвана с правораздаването, и същинска антикорупционна политика. Милен Любенов
Това държавно управление няма да бъде законно, тъй като няма да срещне поддръжката на болшинството от българските жители. Все още, в случай че погледнем данните на социологическите организации, 60% от българските жители упорстват за промяна, обвързвана с правораздаването, и същинска антикорупционна политика. Едно такова болшинство не мисля, че може да предложи такова нещо.

Напротив, точно това е съпротивата, тъй че в случай че има някакво такова болшинство, то ще бъде в този подтекст – да изберат състав на Висшия правосъден съвет . Трудно ще е, тъй като ще им трябват две трети [от гласовете в парламента], само че в този момент ще има решение на Конституционния съд – той ще каже какво се случва в една такава догадка – при изминал мандат на парламентарната квота и неизбрана [нова] парламентарна квота, какво се случва. Така че, доста са въпросите, само че страната навлиза и в сериозна институционална рецесия, тъй като с изключение на Висш съдебен съвет, към този момент две години съставът на Инспектората към Висш съдебен съвет не е изменен.

-Понеже споменахме войната в Украйна, предходната седмица Атанас Атанасов излезе с една обява, че сега са задействани сътрудници, тече интервенция на съветските служби. Това се случи, откакто в сряда Слави Трифонов отдръпна своята партия [ от управлението] , появиха се едни клипове, за които се твърди, че са на премиера и шефката на кабинета му...

-В Солун беше сниман министър-председателят с посланика в Гърция...

-Да, и това се случи през уикенда. Включително заместникът на Александър Николов в Министерството на енергетиката сподели, че да няма обновяване на договарянията с "Газпром " [за нов дълготраен контракт за доставки на газ] . Вписва ли се всичко това в цялото нещо, което следим през последните седмици или наподобява просто като някаква доктрина на конспирацията?

Емилия Милчева: Коалицията, лидирана от "Продължаваме смяната ", сподели една доста уравновесена политика по отношение на режима. Първо, да, беше оповестено, че, който изтича в края на тази година. Очевидно, в случай че преди този момент на есен проработи и ни стартираме да получаваме азерски газ, и бъдат обезпечени доставки на полутечен газ, ние в действителност можем да решим този въпрос. Но България купува доста повече нефт, не газ. По отношение на петрола, ние получихме изключение [от европейските санкции], във връзка с поддръжката за Украйна,. Не приказвам за комерсиалните взаимоотношения, посредством които едни компании купуват оръжия и продукция с допустима двойна приложимост и ги изнасят с краен адресат в други страни, само че те стигат до Украйна. Официално България не изнесе оръжие и публично, който изиска преди няколко дни с писмо оръжие, че този въпрос към този момент е решен. Така че дано не забравяме, че обединението работи доста уравновесено и гледа да не настава алената линия, сложена от Българска социалистическа партия.

Неслучайно го наблягам, тъй като на тази партия беше разрешено прекалено много в границите на обединението. Ако това беше комуникирано от самото начало с хората и обществото... Мисля, че когато господин Петков сподели, че "ние не успяхме да разкажем за своите триумфи ", в действителност истината е, че едни ръководещи би трябвало да описват и за триумфите, и за неуспехите си. Това, за политическа мощ, която прави сериозна поръчка за смяна, за промени, е доста значимо. Трябваше да бъде обяснено на хората, че фактът, че, тъй като България съблюдава условията да не се заплаща за газа в рубли – т.е., ние отстояхме позиция и бяхме осъдени за нея. Защото сега, в който най-зависимата страна реши да ритне оковите, естествено, че ще бъде плесната за наставление. Важно е да удържим, тъй като 100-процентова газова взаимозависимост не е окей. Между другото хрумвания, че не е хубаво и, че би трябвало да се договаря с "Газпром ", пристигнаха и от сегашния съдружен сътрудник, които споделиха: "Ами, да, работодателите желаят на ниска цена газ. " Така че по какъв начин ще стане това с газовите доставки по никакъв начин не е ясно без значение, че от "Има подобен народ " са напуснали.

По отношение на правосъдната промяна, за жалост, ние видяхме закриването на спецсъдилищата и в този момент някакъв опит да мине законопроектът за КПКОНПИ, а може би – единствено да бъде определен ръководител, в случай че и това въобще съумеят. Ние не видяхме никакъв диалог за тези 11 души, които Народното събрание би трябвало да избере от квотата си във Висш съдебен съвет. Дори не беше издигнат подобен диалог. Защото, сякаш, авансово ръководещата коалиция се беше примирила с това, че няма да може да събере 160 души квалифицирано болшинство, което е належащо. Но те трябваше да покажат, че са подготвени да се борят за това, просто трябваше да договарят. От "Демократична България " го споделиха – че са подготвени да отидат на договаряния и с опозицията в името на това да се случи правосъдната промяна.

-Накрая за напълно къси отговори ще ви помоля. Ще има ли избори и ще има ли смяна? Говоря за положението в Народното събрание.

Милен Любенов: Това е най-трудният въпрос, на който доста мъчно мога да ви отговоря, тъй като обстановката в действителност е толкоз динамична и изменяща се, че след една седмица нещата могат да бъдат напълно разнообразни заради някакви условия. Отново се връщам на началната си теза – с цел да има нормализация и същинска парламентарна народна власт в България, би трябвало да има естествени партии. Партии, които се управляват от центростремителна конкуренция, които могат да поддържат връзка, да водят разговор между тях и да вършат обединения. Засега обаче това не го виждаме, тъй че, за жалост, в случай че би трябвало да дам прогноза, в дълготраен проект страната ще продължи да бъде в едно флуидно и неразбираемо, от институционална позиция, положение.

- Г-жо Милчева?

Емилия Милчева: Мисля, че предварителни избори ще има и няма да открия топлата вода, тъй като, както се споделя, те се чакаха от началото на обединението, въпросът беше по кое време. Или ще се стигне до кабинет на малцинството, който да е утвърден от оптимален брой народни представители, с цел да изкараме сложните месеци. Най-вероятно, в случай че не наесен, това значи, че ще прескочим зимата и ще отидем при започване на идната година. Промяна постоянно има, въпросът е дали тя е за положително или за неприятно.

Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР