Референтната лихва по ипотечни и потребителски кредити на граждани, базирани

...
Референтната лихва по ипотечни и потребителски кредити на граждани, базирани
Коментари Харесай

Лихвите върху повечето левови кредити ще се пресмятат по нов начин

Референтната рента по ипотечни и потребителски заеми на жители, основани върху показателя СОФИБОР, най-вероятно бъде изменена от 1 юли. Това ще стане с промени в три закона – за кредитните институции, за заемите на недвижими парцели и за потребителския заем, които към този момент са импортирани в Народното събрание от ръководителя на бюджетната комисия Менда Стоянова от ГЕРБ.

Причината е нов еврорегламент, който влезе в действие от 1 януари 2018 година Той изисква референтните показатели като да вземем за пример ЮРИБОР (за лихвите в евро), ЛИБОР (в долари), СОФИБОР (в левове), които се употребяват за база за броене на лихвите в договорите с потребителите, да се пресмятат единствено от лицензирани админи от Европейския съюз или трети страни, включени в указател към Европейския орган за скъпи бумаги и пазари. В момента СОФИБОР се пресмята от Българска народна банка, която не разполага с сходен лиценз и още през март взе решение, че от 1 юли 2018 година прекратява изчисляването и публикуването на показателя.

Самият еврорегламент пък стегна разпоредбите за показателите след няколко огромни интернационалните абсурда, разразили се по време на финансовата рецесия. Тогава се потвърди, че са правени пазарни операции с лихвените показатели ЛИБОР (LIBOR) и ЮРИБОР (EURIBOR) от страна на някои от най-големите европейски банки, участващи във образуването им.

От известно време насам Асоциацията на банките в България (АББ) се пробва да избави СОФИБОР (SOFIBOR), като откри нов админ на показателя, който да получи лиценз и чиято методика да дава отговор на новите условия. Според в. " Банкеръ " договаряния са водени с " Томпсън Ройтерс ", само че продължава да е неразбираемо дали банкерите ще съумеят да уредят въпроса до 1 юли. Източник от банковите среди заяви пред Mediapool, че " проект А " е показателят да бъде " избавен ", а " проект Б " е замяната му с нов индикатор в договорите с клиентите.

Заради публично неодобрение от неразбираемото образуване на лихвите по заемите през 2014 година влязоха в действие законови промени, съгласно които те към този момент не могат да бъдат изчислявани и променяни случайно от банките, а би трябвало да се базират на самостоятелен показател като СОФИБОР или пък на индикатори от статистиката на Българската национална банка или на Националния статистически институт. Преди това съответната рента на клиента се определяше и променяше въз основа на изчислен от всяка банка по нейна вътрешна методика базов лихвен %. Целта на измененията тогава беше да се отстрани субективизмът. В резултат, договорите, подписани след 2014 година, всеобщо са върху СОФИБОР за заемите в левове, които по това време започнаха да доминират по отношение на тези в евро.

Така, все още има стотици хиляди контракти с клиенти, основани върху СОФИБОР, настояват банкери. По калкулации на в. " Банкеръ " от седемте най-големи банки у нас, които държат към 85% от пазара, единствено една финансова институция не пресмята лихвите посредством СОФИБОР – ПИБ. Ако се стигне до смяна в договорите с потребителите, това ще изисква доста работа и финансов запас, с който ще би трябвало да бъдат натоварени клиентите, споделиха банкери.

В плана на Менда Стоянова се планува, че в случай че бенчмарк за лихвен % спре да се изготвя, какъвто е рискът в тази ситуация със СОФИБОР, банката би трябвало да размени показателя с нов лихвен %, който обаче не може да е по-висок от размера на лихвата преди замяната. Това значи, че смяната няма да докара до повишаване на заемите.

От проектозакона не излиза наяве дали корекцията в договорите с потребителите ще стане единствено посредством съобщение на клиентите или ще се изисква сключване на анекси.

Менда Стоянова е заложила още измененията в трите закона да се отнасят и за заемите, подписани преди 1 юли 2018 година

Независимо от развиването на случая със СОФИБОР, упованията на икономисти и банкери са от 2019 година да стартира равномерен развой на повишаване на европейските лихви, който ще стартира да се отразява върху ЮРИБОР и надлежно – върху заемите, основани на него, които са в евро.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР