Редовният сезон в Супер Волей завърши и е време да

...
Редовният сезон в Супер Волей завърши и е време да
Коментари Харесай

Нефтохимик и Левски са отличниците на сезона

Редовният сезон в Супер Волей приключи и е време да се направи къса равносметка на постигнатото от клубовете. Съдейки по предварителните настройки и упования по отношение на резултатите, които бяха реализирани в навечерието на плейофите, то може да разпознаваем два клуба, които се трансфораха в отличниците на акцията.

На първо време това е Нефтохимик. Бургазлии наподобява реагираха по най-хубавия метод, откакто стартираха доста мъчно. Привличането на Атанас Петров отпред на вицешампионите ги преобрази и след единствено една победа в първите 5 мача те повече не позволиха неверна стъпка! При това в сезон, в който силите фактически бяха доста изравнени и против тимове с искания в този момент да са на тяхно място. Реално Нафтата надскочи с малко упованията, само че поради бюджета от към 1 милион лв., първата позиция е повече, в сравнение с самите те несъмнено са предполагали, че ще доближат.

В еуфория преди плейофите би трябвало да са и в Левски. По неофициални данни, сините разполагат с към 630 хиляди лв. като финансови параметри. Сума, отреждаща им 6-о място. Николай Желязков обаче изненада всички, изграждайки страховит колектив от доста надарени волейболисти, с такива с опит и нужната класа. Той съумя да сплоти момчетата в синьо и с всеки мач те надграждаха. До такава степен, че биха на два пъти Хебър и ЦСКА, освен това с доста безапелационна игра.

Като стана дума за първенците, постоянният сезон за тях може да се дефинира като призрачен. Нищо от предварителните упования не се осъществя. Да, отборът влезе още веднъж в групите на ШЛ, само че там се провали в група, в която можеше да реализира доста повече. Колкото до Супер Волей, за бюджет от към 3.2 милиона лв., може да се регистрира че „ не всичко е пари, приятелю, не всичко е пари… “. Разбира се, в Пазарджик имат своите оправдания за развоя на акцията – голям брой травми, проблеми с диагоналите (трима чужденци се завъртяха на този пост) и на моменти вътрешни брожения. Но би трябвало и да се каже, че за пръв път в актуалната история има волейболен клуб, който е по-богат и от баскетболните в НБЛ, а резултатите въпреки всичко са посредствени на база класата в него. Хебър обаче гледа към плейофите и все пак си остава любимец в тях и ще бъде подобен до последната точка.

Другият отбор, който може да се каже, че разочарова, на база селекция и бюджет, е Дея спорт. Бургазлии започнаха акцията с високи упоритости и разчитат на сума в размер на към 1.5 милиона лв.. Но началото не бе толкоз положително, колкото на управлението се искаше. Наложи се треньорска рокада, която сходно на Нефтохимик даде резултат, само че бе направена малко по-късно и финалният взлом под управлението на Франческо Кадеду изведе тима до четвъртата позиция. Предпоставка за бургаско дерби на полуфинал, само че за задачата би трябвало да бъде отхвърлен ЦСКА…

Армейците се събраха в последния миг, само че дълго време бяха приятната изненада, държейки даже първото място в класирането. Сашо Попов включи в състава хора, които никой не искаше да вземе и даде зелена светлина на Димитър Димитров да нападна. И носени от неговата офанзива и сервис, алените за една победа да влязат в Топ 3. С бюджет от към половин милион, там ще са удовлетворени от представянето си и в този момент ще опитат да торпилират Дея в най-непредвидимата двойка.

Зад тях Берое реализираха общо взето това, което имат и като благоприятни условия (около 650 хиляди), като в последните срещи не убедиха с представянето си, другояче бяха покрай четворката. Разочарование обаче има в Монтана. Тимът на Даниел Пеев вървеше в темп за осъществяване на предварителния план и да отговори уместно на финансите си (около 730 хиляди), само че напускането на Мирослав Градинаров и травмата на Любослав Симеонов оставиха отбора без диагонал в най-неподходящия миг. И в клуба се видяха в неспособност за реакция, което докара и до разумния спад.

Големият победител от по-малките пък бе Пирин. В Разлог разчитаха на позната сплав и без да подвигат доста децибелите, пребориха привидно по-богатите Черно море и Добруджа за осмата позиция. Варненци са тези, които не съумяха да осъществят в цялостна степен капацитета си, до момента в който при зелените картите не се разиграха вярно поради свиването на първичните финансови параметри, които трябваше да са в размер на към 480 хиляди.

На дъното както по пари, по този начин и като игра, останаха предстоящо Марек и Славия. Още първоначално се знаеше, че белите са обречени, на фона на конкуренцията, до момента в който дупничани оповестиха проект за развиване на млади гении, което бе еднакво и на борба за оцеляване.

Заб.: Тъй като няма публични данни, сумите за бюджетите са приблизителни и включват освен разноските за заплати на треньори и играчи, само че и цялостната прехрана на първия отбор.

Хари Латифян, “Тема Спорт ”

Снимки: Startphoto
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР