Редовният прием на аналгетика и антипиретик ибупрофен, може да има

...
Редовният прием на аналгетика и антипиретик ибупрофен, може да има
Коментари Харесай

Ибупрофенът в големи дози влияе зле на мъжкия фертилитет


Редовният банкет на аналгетика и антипиретик ибупрофен, може да има отрицателен резултат върху мъжката фертилност, сочат резултатите от проучване на френски и датски учени.

Те са изследвали 31 спортисти на възраст от 18 до 35 години. Ибупрофенът е нестероиден противовъзпалителен препарат, който се продава без рецепта в доста страни под разнообразни търговски наименования като Advil, Antarène или Nurofen. Спортистите го одобряват постоянно поради обезболяващия му резултат.

Учените предизвестяват, че продължителното му приемане в огромни дози /1200 мг/дневно в продължение на 6 седмици/ провокира у мъжете съществени ендокринни разстройства, които водят до нарушаване на функционалността на тестикулите и вредят на фертилитета.

Д-р Бернар Жегу, който управлява френския екип учени, споделя, че задачата на това проучване не е да се тревожат хората, само че да им се обърне внимание върху възможните проблеми, свързани с продължителната приложимост на медикамента от млади мъже. „ Благоприятният резултат, да вземем за пример при един маратонец, който приема ибупрофен преди и след надпреварата, не е потвърден нито за по-успешното му показване, нито за превъзмогване на болката “. „ За сметка на това рисковете за здравето са ясни “, предизвестява ученият. Лабораторните проучвания са удостоверили връзката на ибупрофена в по-големи дози с евентуално понижаване на фертилитета при мъжете. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР