Редно ли е достъпът до присъствено обучение за учениците да

...
Редно ли е достъпът до присъствено обучение за учениците да
Коментари Харесай

Брожение сред родителите: Да отпадне изискването за 50% съгл...

Редно ли е достъпът до присъствено образование за учениците да зависи освен от обезпечаването на такава опция от виновните институции, само че и от желанията на останалите родители в класа на детето? Този въпрос слагат родители, които са дали единодушие за тестване на тяхното дете, само че то си остава у дома поради отхвърли на другите фамилии в паралелката. Според настоящите сега правила завръщането в клас става единствено при единодушие на фамилиите на 50% от учениците.

По данни на МОН от 22 ноември единствено 62% от учениците от I до IV клас са се върнали към присъствено образование. В групата на останалите 38% са несъгласните родители, само че и съгласни, които обаче не могат да пратят на учебно заведение детето поради отхвърли на други.

Катя Чапарова е майка на третокласничка. „ В последно време акцентът се придвижи напълно върху учениците от 5. до 12. клас и обезпечаването на проби, а казусът към момента не е решен даже при най- дребните – споделя тя. - Става въпрос за изискването за 50% единодушие с тестване в избран клас, с цел да се върнат искащите възпитаници. Този проблем никой на никое място не слага, а той е мощно дискриминационен за доста родители, които са в нашата обстановка. Ние също сме подали декларация за единодушие с тестване, само че това не значи, че детето ни ще се върне скоро в клас.

Условието за 50% единодушие на родители основава една нелогична обстановка, в която правото на детето ни на действително обучение зависи не от нашата декларация, не от осъществяване на изискванията в наредби и заповеди, а от мнението на непознати хора за нас в този клас, в който повече от 50% от родителите не желаят да подадат декларация за тестване.

Те желаят онлайн, и даже да се върнат по- малко от 50% от учениците в един клас действително в учебно заведение, статутът на тези деца не се трансформира, т.е. те отново се образоват по определената от тях форма - онлайн..

Но не и нашето дете, макар правото му на присъствено образование и единодушието с изискванията за тестване. Какво право на избор имат родители като нас? Дори и да имунизираме детето си, то отново не може да се върне действително в клас…

Защо би трябвало образованието на детето ни да зависи от мнение на други хора, които не са с правораздавателни функционалности и с които сме попаднали в една група (клас) на инцидентен симптом, даже не сме ги избирали? Какви са те, че да дефинират правото и ориста на детето ни? В безусловно изтощение сме… “

В комплицирана обстановка е и Ваня Петкова, чийто наследник е петокласник в пловдивско учебно заведение. При минаването към ротация в четвъртък единодушие за връщане присъствено дали единствено 6 родители при 17 възпитаници в паралелката, всички останали входирали искане за образование от разстояние в електронна среда. Сега, при новото състояние с тестване от понеделник, съгласните са с няколко повече и ситуацията е на кантар.

Междувременно обаче към този момент доста са се изострили връзките в класа. Родителите на децата онлайн изискват същото внимание като към присъстващите, което не е по силите на преподавателя. Становището на МОН също е да се работи предпочитано с децата в учебно заведение, а другите пред екраните да следят урока, без да се включват, при неспособност за хибридно образование. Родителите се настроиха между тях, породиха кавги, класната изнемогва, разказа Ваня Петкова.

Във връзка с казуса на онеправданите родители, чиито деца не могат да се върнат присъствено поради нежеланието на останалите децата им да бъдат тествани, Националната мрежа за децата инициира допитване на страницата си във Facebook за вероятни решения на казуса. Анкетата събира поддръжка за 4 разновидността: всички искащи присъствено образование да се върнат в клас, като отпадне условието за 50% съгласни; всички да учат присъствено, без да се желае единодушие от родителите; да се създадат смесени паралелки съгласно желанията на фамилиите – по този начин едните ще са напълно онлайн, другите в клас; учениците, чиито родители не дават единодушие, за минат в независима форма на обучение; да остане условието за 50% съгласни в класа.

Към момента най-вече гласове събира предлагането всички искащи присъствено образование да се върнат в учебно заведение, без да се изисква 50% единодушие на фамилиите от една паралелка.

Свързани вести Последно: Всички на учебно заведение с тест от понеделник Ден пролонгация за връщането в клас в професионални и профилирани гимназии
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР