Редкият случай, който беше разрешен успешно с безкръвна операция, ще

...
Редкият случай, който беше разрешен успешно с безкръвна операция, ще
Коментари Харесай

Безкръвна операция, извършена в урологията на УМБАЛ Бургас, влиза в учебниците по медицина

Редкият случай, който беше позволен сполучливо с безкръвна интервенция, ще бъде докладван на научни конгреси на урологичната общественост.
Причината за неразположението на пациента се оказва камък, който е запушил бъбрека му и се постанова органът да бъде отхвърлен.
Разрешаването на случая е затруднено и от обстоятелството, че при пациента има рядка особеност, тъй като той е роден съвсем без пикочен мехур.
„ При пациент със съхранени всички органи на отделителната система методът би бил доста по-прост. През уретрата се вкарва инструмент с видеокамера, разрушава се камъкът безкръвно и се изхвърля на открито с урината. Но при този човек нямаме пикочен мехур и не можем да стигнем до бъбрека по този метод. Това бе огромно предизвикателство за екипа ни “, споделя доктор Николай Миринчев, който е шеф на Отделението по урология.
Подходът, който медиците подхващат, се назовава ултрамини PCNL – перкутанна нефролитотрипсия с модифициран шафт. През 4-милимитрова дупчица в гърба лекарите вкарват флексибилен тръба с дребна камера, през която минава и лазерно влакно до бъбрека. Камерата обезпечава облик на видеомонитор, лазерното влакно разрушава камъка на прахуляк, а прахът се аспирира и изхвърля отвън тялото по време на самата интервенция.
Въпреки, че казусът е сложен и изисква умения и модерна техника, с каквато Отделението по урология разполага, краят е повече сполучлив. Доказателство за това е фактът, че пациентът е изписан и към този момент е в дома си.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР