Реджеп Тайип Ердоган ще загуби в неделя - и президентския

...
Реджеп Тайип Ердоган ще загуби в неделя - и президентския
Коментари Харесай

Опозицията в Турция: Ердоган ще загуби - и вече го знае

Реджеп Тайип Ердоган ще загуби в неделя - и президентския си пост, и болшинството в Народното събрание. В това са уверени опозиционните партии, обединили се против него и неговата Партия за правдивост и напредък - така наречен " Национален алианс ".

Ключовото обаче е изборите да бъдат оптимално предпазени - по тази причина в последните дни всички опозиционни партии, даже по-маргиналните, усилено организират детайлни образования за сигурността на гласуването.

Това е събрало десетки симпатизанти на Демократичната партия на народите в дребното помещение на централата в Шишли - един от централните квартали на Истанбул. Те получават скъпи инструкции по какъв начин да следят за нередности при вота - основната активност, която съгласно опозицията ще трансформира загубата на Ердоган в присъда.

Междувременно излизат данни на локалните социологически организации - Кемал Кълъчдароглу, обединената кандидатура на опозицията, печели против Ердоган. Според едни - още на първи тур, съгласно други ще се върви на балотаж. Но изследванията не регистрират обстоятелството, че третият претендент Мухарем Индже се е отказал от конкуренцията ден по-рано.

Керем Денчир е млад политолог от Партията на бъдещето - създание на някогашния министър председател и дясна ръка на Ердоган Ахмет Давутоглу. Влиза в политиката като деятел на кемалистите, само че бързо открива, че са леви за неговия усет и се причислява към хората на Давутоглу.
 Керем Денчир, политолог, симпатизант на Ахмет Давутоглу, и първенец по тайландски кикбокс.
Той има още по-драстична прогноза - опозицията напряко ще съкруши ПСР и Ердоган.

" Очаквам, че Националният алианс ще има близо 60% от гласовете на президентските избори - и болшинство в Народното събрание, от 320 до 350 депутатски места. "

Това би означавало цялостна доминация в 600-членното турско Велико национално заседание, или Меджлиса.

Според него Ердоган към този момент знае, че ще загуби - и това издава репликата му от преди ден, че " когато е належащо, както в нощта на 15 юли, можем да защитим бъдещето си за сметка на живота си " - визираща така наречен прелом от 2016 година

" Затова водачите ни приканват да не излизаме да честваме шумно в неделя - с цел да не провокираме експанзия от страна на симпатизантите на Реджет Тайип Ердоган. "

Но признава, че е значимо Кълъчдароглу да бие на първи тур - при балотаж " Ердоган ще знае къде е изгубил и къде да натисне ".

Емре Телуджи е ръководител на дисциплинарната комисия на Републиканската национална партия - наследници на Кемал Ататюрк и съществена опозиционна партия -  и юрист. На въпрос може ли съвсем властническия турски президент да избегне загубата посредством операция на вота, той признава:

" Не имаме вяра на институциите. Например, Висшата изборна комисия, всичките й членове, са назначени от Ердоган или от институции под негова власт. През 2019 година обаче въпреки всичко спечелихме (в Анкара и Истанбул, б.р.) ", отбелязва той.
 Готови сме за всичко на вота, твърди Телуджи.
Но надали президентът ще злоупотреби очевидно.

" За да поддържа властта си, Ердоган има потребност от интернационална легитимация. Ако желае, той може да анулира изборите - няма никаква легална спънка за това пред него. Но в действителност не може да го направи. Ако браним сигурността на вота, няма да може да направи нищо. "

Само в Истанбул 4000 адвокати наблюдават за сигурността на изборния развой, изяснява Телуджи. А в цяла Турция над 63 000 наблюдаващи от Джехапе ще наблюдават за нередности при вота.

Разбира се, оптимизмът на опозицията е политически наложителен - само че не подсигурява успеха.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР