Редица западни издания отразяват гражданското недоволство в България, което вече

...
Редица западни издания отразяват гражданското недоволство в България, което вече
Коментари Харесай

Западни медии: Борисов е човек на задкулисни сделки и споразумения с олигарси

Редица западни издания отразяват гражданското неодобрение в България, което към този момент продължава над 100 дни. Според Агенция " Франс Прес " (АФП), протестиращите в България упрекват държавното управление, че е подвластно от могъщи олигарси, че фаворизира избрани хора и че праща прокуратурата против политическите си съперници. " Това са най-сериозните обвинявания против Борисов по време на близо 10-годишното му ръководство ", пишат репортерите и цитират един от участниците в митинга - Владимир Василев: " Проблемът ни е в сбърканата визия за това кое е обикновено. Толкова сме привикнали с корупцията, шуробаджанащината, разрушената улична настилка, дупките по пътищата, грозните здания и раздрънканите коли, че одобряваме за нещо обикновено това, което за междинния европеец би било недопустимо. "

Василев счита още, че демонстрациите са извели на улицата доста естествени българи, които са разбрали, че не са сами в битката си за повече морал, за интегритет и просветеност в политиката. " Протестите тотално трансформираха ситуацията на държавното управление: преди то притежаваше цялостната власт, а в този момент е притиснато до стената и няма никаква легитимност, " споделя още Василев пред Агенция Франс Прес.

Българите имат възприятието, че демокрацията е единствено привидна

За стоте дни митинги в България написа през днешния ден и авторитетното немско списание " Шпигел " под заглавие " Въстание против Батман ". В публикацията от Ян Пул в детайли се споделя за митингите, за настояванията на стачкуващите, за България като една от най-корумпираните страни в Европейски Съюз, която е на последно място и по медийна независимост. " Хората има възприятието, че демокрацията е единствено симулативност, че управляващите не са прислужник на народа, а инструмент за подтисничество – както при комунизма, " написа създателят, който цитира и стопански данни за България.

По-нататък в публикация в " Шпигел " четем: " Борисов е един от основните виновници за неприятното състояние. С дребни спирания той управлява страната от 2009 година насам. Той не е жарък националист като Ярослав Качински в Полша, нито пък гръмък съперник на демократичната народна власт като Виктор Орбан в Унгария. Неговата консервативна партия ГЕРБ, сходно на ХДС, е почитан член на ЕНП. Борисов е човек на подмолните покупко-продажби, който се спогажда с олигарси, слага под напън съперници и съратници, раздава значимите постове на свои послушници и прикрива презрението си против демокрацията и човешките права зад една грубовата простонародност. "

В системата на Борисов съперниците не отиват зад решетките, тях просто ги сплашват

В публикацията става дума и за притежателя на " Хиполенд " Мариан Колев и за случая със сина му по време на митингите. Авторът Ян Пул разяснява: " В системата на Борисов съперниците не отиват зад решетките, както в Турция - тях просто ги сплашват. Властите са инструмент за владичество. И въпреки че най-после вътрешният министър се извини, Колев одобри претърсването като предизвестие ", отбелязва изданието. " Защото има случаи, в които се лишава имуществото на бизнесмени, настроени сериозно към властта. Всички прокурори се подчиняват на Борисов. Подобни издевателства нормално се съпътстват от акции във правилните на Борисов медии. "

В публикацията откриваме и няколко щриха към портрета на българския министър председател: " Борисов е роден през 1959 година и е изучил политическия поминък по руско време. През 70-те и 80-те години посещава Академията на Вътрешното министерство, бил е пълководец на взвод е написал докторат в полицейското учебно заведение. След 1989 година основава охранителна компания. Работи като телохранител на Симеон Сакскобургготски, тогавашния български министър председател, който го прави секретар на Вътрешното министерство и генерал-лейтенант. Но Борисов желае повече и се кандидатира за кмет на София. Той е мъж с голямо его, както през 2006 година написа в една грама американският дипломат. В своя веещ се кожен шлифер Борисов - с прякор " Батман " - се развява из града. На купони се фука с оръжието си, един глок. Твърди се даже, че е предложил на публицисти пари за позитивни публикации. Подобно на съветския президент Путин, той се снима гол над кръста и добре изваян. Говори се, че е имал редица афери. Борисов търси непосредственост със мощните в стопанската система - да вземем за пример с Ахмед Доган, олигарха от турски генезис, някогашен помощник на Държавна сигурност, забогатял след измененията от покупко-продажби с недвижими парцели. "

Медиите на Пеевски практикуват безсрамна агитация за Борисов

Авторът на " Шпигел " прибавя, че различен съдружник на Борисов е Делян Пеевски - " народен представител от партията на Доган, който управлява цяла империя от компании, а медиите му практикуват безсрамна агитация за Борисов. " Към края на публикацията Ян Пол търси и някакво по-дълбоко пояснение на обстановката в България: " За разлика от редица прилежащи страни, смяната в България от 1989 година не беше гражданска война на недоволни жители против комунистическата върхушка, а дворцов прелом. Една секта в Българска комунистическа партия тогава беше схванала, че измененията не могат да бъдат спрени и смъкна властелина Тодор Живков. След това комунистическите елити просто продължиха нататък, осигуриха си най-хубавите хапки от държавната стопанска система и се преоблякоха като демократи. Малцина на брой олигарси претендират за това, което принадлежи на всички. " Авторът споделя за акцията на Христо Иванов край резиденцията на Доган и цитира някогашния външен министър със скептични думи за отговора на Брюксел: " Европейски Съюз легитимира системата Борисов. Ние, българите, би трябвало сами да си напишем домашното. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР