Редица са нарушенията при строителството на нова голяма кооперация, алармирахме

...
Редица са нарушенията при строителството на нова голяма кооперация, алармирахме
Коментари Харесай

Жилищна сграда в центъра на Бургас се пропука заради опасен строеж?

Редица са нарушаванията при строителството на нова огромна кооперация, алармирахме всички вероятни институции, само че ограничения не се вземат, оплакват се хората от близките три здания

Сграда в центъра на Бургас се пропука, до друга в съседство въобще няма достъп, а трета остана без паркинг, поради градеж на нова кооперация. Става въпрос за жилищен блок, който се вдигя на ул. „ Хан Крум “ 32. Съседи от и от трите блока в региона алармираха Флагман за обстановката и желаят отоварните институции да извършат нужните инспекции.

Строителството на постройката е почнало в края на октомври т.г. Фирмата възложител е Ангара груп ООД, а строителството прави “Т Билдникс “ ЕООД, благосъстоятелност на Тайир Байрям, сочи информация на Флагман.бг в Търговския указател. 

В средата на предишния век на това място е имало къща, само че тя е била съборена. През последните няколко десетилетия парцелът представлявал градинка, за която са се грижели живущите от трите блока. 

При изкопните действия строителите не са създали укрепителни стени, поради което по прилежаща постройка към този момент има пропукване. Тя съставлява пристройка към частна къща на ул. „ Патриарх Евтимий “ 4. Собствениците на парцела изрично обявиха пред Флагман.бг, че напуканата стена е в резултат на строителните действия. Има заплаха постройката, която също се употребява за жилищни потребности, да се срути, тревожат се хората. 

Проблемите със градежа не стопират дотук. Куриозното е, че кооперацията се строи на към този момент действителен адрес. Блокът, който се намира тъкмо зад градежа, също се води на ул. „ Хан Крум “ 32, описа Гергана Маслева. Бургазлийката живее точно там. 

„ От 2006 година имам нотариален акт, с който съм закупила парцел на ул. „ Хан Крум “ 32. На осведомителната табела на градежа написа, че се строи жилищна кооперация на същия адрес. Тоест те строят постройка, където ще е моят апартамент, в който аз си пребивавам “, споделя иронично Маслева. Тя е говорила с способените орани за куриозната обстановка. Получила отговор от Община Бургас, че им било по-удобно новата кооперация да е на този адрес, а техният блок да бъде трансфериран към бул. „ Иван Вазов “, което обаче съгласно Маслева е още по-опасно за живущите, поради натовареността на пътната артерия. В момента тяхната постройка безусловно е изолирана и недостъпна. За да се приберат вкъщи би трябвало да преминат през различен парцел – през двора на прилежащия блок, или откъм „ Иван Вазов “. Този байпасен проход е още по-неприемлив, защото строителят не е обезопасил рова и има заплаха в тъмното някой да падне там. (ВИЖ СНИМКИТЕ)
 През това място би трябвало да преминат живущите на ул. " Хан Крум " 32
„ Линейки, пожарни, полиция нямат достъп през рова. Така си прибираме и децата. Откъм „ Иван Вазов “ има надолнище и даже да се разчисти, не може да е еднакъв теренът за пешеходно прекосяване “, изясни Маслева. 

Опасности и проблеми градежът основава и за живущите на ул. „ Хан Крум “ 36 – постройката, която се намира директно след градежа. Катя и Мария Желязкови живеят там и се оплакват, че строителят е унищожил двора им, както и дребната градинка към него.
 Ние живеем на ул. " Хан Крум " 32, а постройката, която се строи, е на същия адрес, оплаква се Гергана Маслева
„ Живея тук от 1961 година. Дължината на двора по документи би трябвало да е 5,31 м. Сега съвсем е доникъде. Влязоха в частния ни парцел, събориха стената, унищожиха дворното място, градинката ни, изкорениха дърветата, засяти от моята баба и други дами. Мястото, за което генерации наред се грижехме. Когато видяхме какво се случва, опитахме се да проведем диалог със строителя, той обаче най-нагло ни отговори, че ще вземе позволение за дърветата, а на идващия ден сподели, че към този момент има. Първо ги изкорениха, а по-късно извадиха документите “, споделя Катя Желязкова. 
 Катя Желязкова се оплаква, че дворът им е погубен и никой не обръща внимание на казуса им
За живущите на ул. „ Хан Крум “ 36 също огромен проблем е, че не са сложени подпорни стени, което заплашва целостта на всички здания в близост.

„ Притеснени сме да не се свлекат тези земни маси. Валят дъждове. Пукнатини към този момент има по друга постройка, нищо чудно да се появят на всички места и да се случи най-лошото и да не се свлечем, до момента в който спим. Сложили са найлони, с цел да се скрие, че няма подпорни стени “, споделя Мария Желязкова. 
 По тази постройка към този момент има пропукване, нищо чудно да се появи и по останалите здания поради изчезналото подсилване, притесняват се хората
Те и съседите й са създали опит да беседват със строителя, само че нямало никакво схващане от негова  страна, твърди Желязкова. Именно поради това са решили да поемат по законовия ред – да уведомят всички институции - като РДНСК, Община Бургас, омбудсмана Тодор Стамболиев. Но действителни ограничения досега не са взети. От РДНСК са плехвърлили " топката " на кметство " Приморие " и... толкоз.

Вижте повече във видеоматериалите:



 

 



В ГАЛЕРИЯТА ПОД ТЕКСТА ЩЕ ВИДИТЕ СНИМКИ ПРЕДИ И Пожарна охрана ВРЕМЕ НА СТРОЕЖА
 В началото на строителните действия при започване на ноември,
по време на изкореняването на дърветата в двора на ул. " Хан Крум " 36  Вижте аления пунктир, съгласно съседите той демонстрира какъв брой доста са навлезли в непознатия парцел
 
 Така е изглеждал дворът преди строителните дейности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР