Редакцията обявява гражданско неподчинение, не дължи нищо на МКТова е,

...
Редакцията обявява гражданско неподчинение, не дължи нищо на МКТова е,
Коментари Харесай

Главният редактор на вестник „Труд”: Политическа репресия срещу една медия е факт

Редакцията афишира гражданско непокорство, не дължи нищо на МК
Това е, сътрудници. Трийсет и две години се борихме за народна власт и най-сетне тя „ настъпи”. От 1974 година съм в публицистиката и в ония коридори полиция не е влизала. Сега полиция се употребява против медии. Това сподели основният редактор на „ Труд” Петьо Блъсков.

Днес полиция заварди входа към вестника на ул. „ Лъчезар Станчев” 7 в очакване на комисия на регионалния шеф и министъра на културата да запечата пространствата. Преди да се стигне дотук, още в края на септември, с цел да се попречи на работата на редакцията, беше блокиран със скоби целият паркинг на постройката на Министерството на културата, в която се обитават няколко ведомства. Това се случи, откакто „ Труд” в детайли и с документи опроверга всички изказвания на служебния министър на културата Велислав Минеков за отговорности.

Казусът за контракта за наем с МК сега е в съда. Според Минеков компанията „ Южен кръст - 2001” дължи за наеми и режийни на Министерството на културата сумата от 16341,77 лв. за юни, юли, август 2021 година „ Труд” още през август разгласява формалните платежи документи за наемните и режийните отговорности, от които се вижда, че всичко е платено.

„ Този за какво не го арестувахте, като стопира метрото”, попита Блъсков униформените за изпратения през днешния ден да управлява акцията против „ Труд” Светослав Трайков, консултант на служебния министър на културата Велислав Минеков, прочут с прекосяването си през голям брой политически обединения и с акция по прекъсване на метрото. Стягайте се, че и вас ви чака. Има лист, на който не слушка ", предизвести Блъсков. С безмълвното и скрито единодушие на военачалник Радев, добави той. Да ви припомня това за едни други генерали от географските ширини, от които си внесохме машините за гласоподаване, добави той.

Полицията сформира на Петьо Блъсков протокол за несъблюдение на заповед на регионалния шеф за изземване на редакцията.



“Септември месец имах диалог с президента. И той ми сподели: Да, господин Блъсков. Ние ще се погрижим... Колкото се погрижиха за сухото дърво насреща, толкоз и за това. Нищо! Мълчание. Само безшумно някъде откъм гърба в тъмното в администрацията си раздават една на друга поръчки против вестник „ Труд””, изясни Блъсков пред сътрудниците публицисти пред входа на редакцията на вестника, заграден от полиция.

„ Мен не ме интересуват периодите на заповедите, тъй като те са безусловно измислени, невалидни. Областният шеф се прави на умряла лисица. Той извършва поръчка, нищо друго. В персонален диалог знаете ли какво ми сподели? Аз вървях при него с една-единствена молба. Казах му - има заведено дело по наемните връзки. Първото съвещание е през февруари. И го помолих - дано да отложим тия събития с два месеца, с цел да мине правосъдното дело. И в случай че съдът каже - не сте прави, договорът ви е недействителен, ние ще си излезем. И той ми сподели - ти знаеш ли, че в случай че го направя това, още на другото съвещание на Министерски съвет Минеков ще ме уволни”, описа Блъсков. „ Вие представяте ли си защо става дума”, попита той.

В отговор на въпрос Блъсков подсети за огромните и продължителни хакерски офанзиви против уеб страницата на „ Труд” преди изборите, които съвпадаха с излизането на избрани изявления.

„ Най-важното е, че политическа принуда против една медия е реалност. Досега бяха приказки”, уточни Блъсков.
„ Защо ни стопират контракта - три дни бяхме закъснели да си платим наема. Научаваме и на другия ден си плащаме”, подсети основният редактор на „ Труд”.

„ Няма да мръднем отсам! Заради политическата принуда, която е измислена, която е поръчкова”, съобщи Блъсков. „ И, несъмнено, най-големият демократ на републиката - президентът Радев, не си мърда пръста да помогне за тая обстановка. Той явно има интерес вестник „ Труд” да бъде мачкан”, добави Блъсков.
Редакцията на „ Труд” афишира гражданско непокорство, разгласи основният редактор, поради политическите репресии над вестника.

„ Очевидно него не го интересува съществуването на една медия, интересува го властта. Това е печалният факт, нищо повече. Разбира се, че ще има утринен брой на вестника”, съобщи той.

„ Аз съм в демократична страна и не мога да позволи, че ще се задейства по този метод една лимитирана административна власт да тероризира една медия. Какви проекти да вършим, изобщо не съм очаквал, че ще се стигне до тази обстановка. И освен това човек, който трябваше да е в съда и да го осъдят за прекъсване на метрото (Светослав Трайков), е пристигнал тук да репресира медията. Ние не мърдаме от тук, това е гражданско непокорство. Утре „ Труд” ще излезе на първа страница с това известие: „ Редакцията на „ Труд” афишира гражданско неподчинение”. Да пристигна полицията да ни изнесе, да видят всички, които се борят за свободата на словото, по какъв начин администрацията на България, дружно с полицията, тероризира един вестник”, разгласи Петьо Блъсков.



Спирачът на метрото Светослав Трайков след по какъв начин се сменят патроните на публицистичните порти.
Евродепутатите от Групата на ЕНП от ГЕРБ-СДС: Възмутени сме от дейностите на управляващите


„ Смятаме за неприемливо блокирането от полицията на постройката, където се обитава редакцията на вестника! Това е следващ недемократичен акт от страна на министъра на културата Велислав Минеков и на Министерство на вътрешните работи на Бойко Рашков. Цялата отговорност за дейностите на тези двама служебни министри обаче носи президентът Румен Радев, който еднолично ги е назначил на постовете им”, се показва в позиция на българските евродепутати от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

Според информацията, с която разполагаме, „ Труд” е погасил всички дължими наеми, за което има всички нужни фактури и документи. Ето за какво се противопоставяме на тези опити на едноличната власт да заглуши гласа на медия, която считат за неуместна! Свободата на медиите и опцията да показват свободно позициите си са една от главните полезности на Европейския съюз. Очевидно това не е по този начин за сегашните и идните бъдещи ръководещи, пишат още евродепутатите.

По този мотив евродепутатите от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили ще осведомят всички свои сътрудници в Европейския парламент и останалите европейски институции за невижданото тъпчене на свободата на словото в България и нахлуването на полиция в редакцията на самостоятелна частна медия.
Вежди Рашидов, някогашен министър на културата: Една краткотрайна власт протяга ръка брутално на свободна медия


Възмутен съм от репресията върху вестник “Труд”, демонстрирана по безпардонен метод през днешния ден. Една краткотрайна власт си разреши да посегне брутално върху една свободна медия. Но в случай че хора, носили бесилки по площадите, считат, че могат да “обесят” и един вестник, то за мен е необяснимо мълчанието, обхванало ненадейно борците за независимост на словото. Къде е общата идея за свободата на словото, къде са другояче по този начин гласовитите му бранители? Доживях в европейска и демократична България позорно да се протяга ръка на една свободна медия и това да се маскира като “върховенство на закона”.
Соня Колтуклиева, публицист: Терористите на Румен Радев


Започнаха с навлизане в метрото... стигнаха до навлизане в редакция.
Терористите на Румен Радев.
Така ли смятате да живеем в европейска България, протестни партии и поддържащите ги жители?!
Радвайте се на Бойко Рашков, до момента в който не е нахлул в домовете и офисите ви. И това ще стане, в случай че остане министър.
32 години по-късно комунистически следовател тормози страната. Тотална рекомунизация ни сполетя точно на здравната и икономическа рецесия.
Румен Радев не преодолява рецесии. Румен Радев основава рецесии. За да узурпира повече и повече власт.
Хора, събудете се!
Валерия Велева, “Епицентър”: Да си спомним Волтер


Днес полиция запечатала редакцията на в. „ Труд”
Историята е посочила, че всяка власт, която потегля против медии, е обречена.
Независимо дали ни харесва дадена публицистична политика или не, тя би трябвало да има опция бъде чута.
Да не забравяме мъдрите думи на Волтер: „ Не съм склонен с това, което казваш, само че до момента в който съм жив, ще пазя правото ти да го казваш”.
Кристиян Шкварек, политолог: А харесвате ли Informiran.net?


Разбрахме, не харесвате „ Труд”. Злорадствате, че ги мачкат.
А харесвате ли Informiran.net? Харесвате ли най-долната медийна помийна яма, от дълго време задминала по гнусни неистини всяка жълта медия?
Защото точно те са тръгнали да заместват „ Труд”. Те са медийната армия на новата власт, раболепно обслужваща ги във всичко, в това число през днешния ден, до момента в който гонеха дружно с полицията „ Труд” от редакцията им.
Много добре знаете кое е плешивото лице и с каква скотщина се занимава. Това е, което идва на мястото на тези като „ Труд”. И когато почне на следващия ден да шие самите вас с най-гнусните вероятни неистини, ще разберете изтъркания към този момент лаф, че е пристигнала замяна, а не смяна.
Кузман Илиев, икономист: Ще има ответна реакция


Двойният критерий е неприятен метод, тъй като провокира ответна нападателна реакция. Ако сходна полицейска проява каквато има към „ Труд” през днешния ден, се бе случила, да речем, с един различен медиен кръг, който в предишното също имаше финансови инциденти - то ревовете и писъците щяха да са до небето. И вярно. А показността в тази ситуация е неточност. И противен, доста рисков казус - какъвто бе нахлуването на маскирани мъже в Президентството преди време, без значение от доводите тогава. Просто не се прави по този начин. Точка.
Писал съм не една и две публикации за „ Труд” и в никакъв случай не съм бил цензуриран в случай, че са излизали публикации на радикално противоположно мнение по един или различен въпрос.

Дали някой харесва или не позициите на медията във вътрешнополитически проект е безпредметно. Друг може да не харесва нечии други политическите пристрастия. Факт е обаче, че вестникът остана едно от дребното места, където може да се чуе консервативна позиция и прочит. А такива отзиви има, макар цялостната доминация на либералите в наши дни - политика, геополитика, медии, здравна тема, на всички фронтове. Та запушването на тези гласове, сходно на акцията на демократите против републиканците/феновете на Тръмп в Съединени американски щати в обществените мрежи при президентските избори - ще докара до възходящо напрежение. Неизбежно. Натикването в ъгъла постоянно води до консолидация и реакция.

Тепърва съдът ще открива плащани ли са сметки или не са. И в случай че не са, както споделя господин Кирил Петков, има си закони и Конституция. Шегувам се. Но нападателната показност и вземането на страха не са верен метод. Със сигурност.
Костадин Ангелов, някогашен министър на опазването на здравето: Скоро ще дойдат и за вас


Ако се чудите по какъв начин наподобява политическата принуда, вижте какво се случва с редакцията на вестник „ Труд”.
Полиция, опити за запечатване на офиси...

Някой просто желае Петьо Блъсков и сътрудниците му да млъкнат, тъй като изявленията им не са угодни за този някой.
Имало спор за пари и „ Труд” не били плащали, ще каже някой. Блъсков твърди противоположното.
Съдът би трябвало да позволи този спор и никой различен!
Съдия би трябвало да се произнесе дали „ Труд” да бъде изпъден от офисите си!
Гледайте в този момент какво става с неуместните публицисти, тъй като скоро ще дойдат и за вас.
Антоний Гълъбов, политолог: Това е директна опасност към медия


Преди всичко изпитвам надълбоко отвращение от метода, по който се прави това в една страна с правов ред. Има оторизирани институции, които се занимават с това. Това би трябвало да е предмет на дело. Това би трябвало да е предмет на правосъдно решение. В този му тип това всъщност не може да бъде квалифицирано по различен метод с изключение на като директна опасност към медия. В това отношение ми се коства, че всички интернационалните медийни организации би трябвало да бъдат осведомени за това, което се случва в България.
Андрей Ковачев, евродепутат от ГЕРБ: Репресията е израз на уязвимост


Колкото и някой политик или президент, или партия или министър да не харесва някоя медия, изпращането на полиция и принуда против тази медия е израз на уязвимост и неуважение на съществени демократични полезности.
Властта твърди, че не са платили, медията твърди, че са платили и демонстрира документи - тези неща се вземат решение в съда. Не е работа на полицията, в една демократична страна-член на Европейския съюз, да праща униформени в медия! Още повече в последните дни на едно служебно държавно управление!
Нидал Алгафари, политолог: Днес затварят Труд. Утре ще уволнят тридесет хиляди. А след това?


Приятели,
Вестникът с 85 годишна история, ежедневник за който са се редили на дългометрични опашки, информиращият милиони читатели, претърпял цензурата през царството и социализма е изправен пред бездна. Вместо протегната ръка мракобесни сили го тласкат към постоянно безмълвие. Някой ще рекат: “Хак да му е. Така е като си съпротива. Малко му е.”

Може и евентуално ще съумеят да пречупят един от знаците на публицистиката в България. Какво може да се чака от хора, нарушили конституцията? Какво да чакаме от хора злорадстващи, когато възрастни госпожи са сплашвани, притискани, унижавани и хулени. Малцина схванаха свития пестник и свободата, която излизала от него, съгласно думи на едно ядосано старче, занимаващо се с актьорлък.

Приятели, през вчерашния ден нарушилият конституцията развъртя бухалка към беззащитни възрастни жители. Днес затварят вестник “Труд”. Утре ще уволнят тридесет хиляди и фамилиите им ще останат на произвола. А след това? А по-после?
Николина Ангелкова, народен представител от ГЕРБ: Нахлуването в „ Труд “ е посягане против свободата на словото


Политиците нямат право да харесват или не харесват изявления в медиите. Това е концепцията на тези връзки. Медиите да бъдат коректив на първите три публични управляващи в републиката. Те би трябвало да бъдат скептични и недоверчиви към тезите на политиците, били те във властта или в съпротива, би трябвало да задават сложни въпроси.
Нахлуването и заканите в редакцията на вестник “Труд” са остро посягане против свободата на словото.
Борислав Цеков, лекар по конституционно право: Днес властта гази „ Труд “. Утре може да пристигна за вас


При състояние, че няма неплатени наеми и има провесен правосъден спор, изпращането на полиция от страна на страната в редакцията на водеща и авторитетна национална медия, която е от дребното в действителност плуралистични и сериозни към властта медийни трибуни, е безусловно недопустимо в едно демократично общество. Подобен произвол не си е разрешавало никое държавно управление до момента. Скандално е и мълчанието на така наречен “медийна общност”.

Спрете тази принуда против свободното слово! Днес властта гази “Труд”. Утре може да пристигна за вас.
Още ли сме единствено на 111-то място по медийна независимост? Или вървим към 211-то?
Петър Кичашки, коментатор: Срамна страница в историята ни


Акцията против в. “Труд” един ден ще се преглежда като срамна страница в историята ни.
Снежана Тодорова, ръководител на Съюз на българските журналисти: Напишете какво желаете от Съюз на българските журналисти


-Здравейте, г-жо Тодорова, Павлина Живкова от вестник “Труд” съм.
- Здравейте.
- Обаждам ви се по следния мотив. Знаете какво се случва във вестника. Искам да Ви попитам Съюз на българските журналисти ще има ли позиция по проблема.
- В момента се занимаваме с вестник “Дума”, за “Труд” вие сте първата, която се обажда.
- Във вестник “Дума” има ли проблем?
- Има проблем от няколко дни. В момента с това се занимавам. Напишете ми какво желаете от Съюз на българските журналисти за в. “Труд”.
- Във вестника има полиция, която запечатва офисите и всеки миг ще ни изкарат от постройката.
- Напишете какво желаете от Съюз на българските журналисти. Защо ви изкарват от постройката, не знам, само че това ще го проверим и несъмнено ще реагираме, когато става дума за отбрана на публицисти, а не на мафиоти.
Красен Кралев, народен представител от ГЕРБ: Търговски спор се взема решение със разпра, без да се изчака решението на съда


За първи път от 35 години насам полиция нахлува в редакцията на самостоятелна българска медия.
Самопровъзгласилите се за “Братство на почтените” се пробват да екзекутират най-стария български вестник. Пред очите ни се разиграва полицейска принуда против сериозна към новата власт медия.
Това не е удар само по свободата на словото. Министерство на културата на Румен Радев се трансформира в бухалка против демокрацията в България!
Полицейският отряд, нахлул в офисите на “Труд”, е предвождан персонално от притежателя на домейна на Информиран. нет-създателят на подправените вести в България. Назначен персонално от министъра на културата за негов консултант.
Демокрацията си отиде!
Демокрацията е взривена сега, в който един търговски спор се взема решение принудително и под формата на разпра - без да се изчака решението на съда. Това ли е “промяната”?!
Всеки държавник и публицист, който през днешния ден се снишава и мълчи пред репресията на тоталитарното ръководство, може и ще бъде идващият гонен от властта!
Волен Сидеров, водач на “Атака”: Винаги ще поддържам Петьо Блъсков


Аз съм индивидът, който има най-вече от всички публични, политически и публицистични фигури има конфликти с милицията. Това не е полиция, а милиция.
Това, което виждаме, е една брутална кавга с една медия, която обаче няма да остане ненаказана. Защото има един космополитен закон: каквото направиш на другите, то ти се връща.
Въпросът е ние да се обединим, хората, които сме за независимост на словото. С Петьо Блъсков се знаем от 100 години и постоянно ще го поддържам, тъй като ми е давал опция да се изявя. И ще поддържам всеки, който е направил нещо същинско за българското медийно пространство, а той е направил такова нещо.
Сега сега една доста нещастна клика от хора, които мислят, че са хванали властта, се пробва да се разправи с медиите. Няма да успее. Време е да се съберем и да окажем опозиция против властта на самообявили се хора, които са назначени от непознати посолства. Ако не го създадем, ще се разправят с нас един по един. Време е да се обединим всички, които сме потвърдили, че сме свободни хора.
Десислава Атанасова, ръководител на ПГ на ГЕРБ-СДС: Президентът да вземе отношение


Сериозно обезпокоени сме, че репресивните органи на страната тормозиха членове и симпатизанти на избрани политически партии. По време на избори нахлуха в университети, а през днешния ден и в българска медия. Призоваваме президентската институция да вземе отношение по отношение на нахлуването в редакцията на вестник “Труд”. Тъй като служебното държавно управление е директно подчинено на президента, Вие сте задължен да оповестете кой и за какво е издал заповед една медия да осъмне с барикадиран вход.
Политическите партии и президентската институция би трябвало да бъдат поръчител за свободата на жителите и за свободата на словото на медиите.
Професор Асен Балтов: „ Труд “ са новите дисиденти


32 години мислехме, че няма дисиденти, само че очевидно „ Труд” са новите дисиденти на България. Някои от нас направиха дисиденти, тъй като взеха решение, че не ставаме за нищо. Имам възприятието, че в медиите изобщо не излиза наяве, че не са издавани фактури, с цел да знаете, че вие би трябвало да ги платите.
Това доста припомня на моя случай. Първо бях освободен от поста на изпълнителен шеф, без значение че бях в болничен, а се оказа, че не ставам и за доктор. Сега повеждам каузи, с цел да си върна правата.
Огнян Минчев, политолог: Днес в „ Труд “, на следващия ден - където пожелаят


- Дори по време на комунизма милицията можеше да нахлува ненадейно в домове и офиси единствено с прокурорско позволение. Днес обаче прокурорът не им харесва. Затова нахлуват на всички места по свое убеждение. Вчера - в ромските махали. Днес - в редакцията на в. “Труд”. Утре - на всички места, където пожелаят.
Димитър Петров, социолог: Хора, които се тръшкат за 112-то място по независимост на словото, в този момент са в еуфория от полицейския взлом


Хора, които не стопираха да се тръшкат за 112-то място на България по независимост на словото (в изцяло несъстоятелна ранглиста, само че това е обособен въпрос), в този момент са в еуфория, задето полицията щурмува редакция на вестник. Хора, които дефинират в. “Труд” като “парцал” (тук не разясня имат ли учредения или не), не проличава да имат проблем с потвърдената фабрика за подправени вести осведомен. нет.
Относно отговорностите на вестника към момента няма влезнало в действие правосъдно решение, още по-малко изпълнителен лист. Че на мнозина за следващ път им лъснаха лицемерието и двойните стандарти, е главно техен проблем. По-лошото е, че точно това подтиква връщането на практики, за които мислехме, че са завършили дружно с Берлинската стена.

Редакцията ни потърси ръководителя на 47-ото Народно събрание Никола Минчев, който чувайки въпроса, ненадейно се оказа в среща и не пожела да изкаже мнение.
Председателят на 47-ото Народно събрание Никола Минчев: Извинявайте, не мога да дам мнение


- Добър ден, господин Минчев, Честит Имен Ден!
- Благодаря.
- Търсим ви от вестник “Труд” - бихте ли коментирали това, което се случва през днешния ден в редакцията ни?
- Моля Ви се, не мога да Ви дам мнение. Моля Ви през пресофиса.
- Но по какъв начин през пресофиса, когато в редакция на вестник има полиция...?
- Извинявайте не мога, в среща съм. Извинявайте, сбогом.
- Господин Минчев, апелирам Ви, парламентарна република сме...
- Не мога, не мога.
- Вие сте ръководител на Народното събрание!
- Довиждане.
Даниел Митов, зам.-председател на ГЕРБ: Вървим към безспорна тирания


Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов и Тома Биков дойдоха изключително в редакцията на вестник “Труд”.

“Този проблем би трябвало да се институционализира, би трябвало да се изследва и по никакъв метод не би трябвало да се стига до сходни безумия. Министерство на вътрешните работи напълно са излезли отвън надзор. Това би трябвало да се приключи моментално”, съобщи зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов, който дойде на място в редакцията на “Труд” за

едно с сътрудника си Тома Биков, откакто служители на реда започнаха да вършат протоколи на работещите публицисти. “Трябва медийна реакция и реакция на другите политически партии. Ние сме влезнали към този момент в полудиктаторска обстановка и малко по малко си вървим към безспорна тирания. Това е изцяло неприемливо в страна членка на ЕС”, добави той.
“Единствената вяра е, че към момента сте тук. Ако и вие спрете да ходите по тези места пишете го, че излизаме в конспиративност и че ще водим партизанска война, само че война ще водим по тези въпроси и ще търсим отговорност на тези, които в този момент злоупотребяват с властта”, съобщи от своя страна пред медиите и Тома Биков. “Двама министри, които са доста гласовити, когато няма парламент, са Минеков и Рашков. Когато има парламент се изпокриват като мишки по дупките, единствено че няма по какъв начин да избягат от парламентарния контрол”, уточни още някогашният ръководител на Комисията по просвета в 46-ото Народно събрание.

Да бъде изслушан служебният министър на културата
ГЕРБ - Съюз на демократичните сили изиска изключително съвещание на Народното събрание
Събрани са 59 подписи от нужните 48 по Правилник



Депутатите от ГЕРБ-СДС събраха подписи за привикване на изключително съвещание на Народното събрание поради невижданата обстановка в редакцията на в. “Труд”.

Парламентарната група на ГЕРБ - Съюз на демократичните сили предлага въпросът към нахлуването на полиция в редакцията на вестник “Труд” да бъде прегледан на изключително съвещание на Народното събрание във вторник - 07 декември. Това оповестиха депутатите на обединението малко, откакто стана ясно, че в редакцията на “Труд” има полиция, а със заповед на регионалния шеф публицистите би трябвало да изоставен.
4За задачата в деловодството на Народното събрание беше импортирано искане до ръководителя на Народното събрание да свика народните представители на 7 декември 2021 година
Предложението е подписано от 59 народни представители от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, показаха още от парламентарната група. Подписите бяха събрани безусловно за по-малко от час.

По Правилник 48 подписа от депутати са нужни, с цел да бъде свикано изключително съвещание на Народното събрание.
По време на изключителното съвещание народните представители оферират да бъдe изслушан министърът на културата Велислав Минеков и да бъдат прегледани всички дейности на изпълнителната власт, засягащи активността на една от най-старите частни медии.

За вторник, за 11 часа ръководителят на 47-ото Народно събрание Никола Минчев е насрочил единствено първия Председателски съвет с представителите на седемте обединения в Народното събрание, на който би трябвало да се разискват рутинни и механически детайлности към началото на работата на националното заседание.

Остра реакция в Европарламента
Евродепутати сезират Брюксел за погазването на свободата на словото


Евродепутатите от Групата на ЕНП от ГЕРБ-СДС са възмутени от дейностите на управляващите по отношение на публицистите от вестник “Труд”.

“Смятаме за неприемливо блокирането от полицията на постройката, където се обитава редакцията на вестника! Това е следващ недемократичен акт от страна на министъра на културата Велислав Минеков и на Министерство на вътрешните работи на Бойко Рашков. Цялата отговорност за дейностите на тези двама служебни министри обаче носи президентът Румен Радев, който еднолично ги е назначил на постовете им”, се показва в позиция на българските евродепутати от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили.

“Според информацията, с която разполагаме, “Труд” е погасил всички дължими наеми, за което има всички нужни фактури и документи. Ето за какво се противопоставяме на тези опити на едноличната власт да заглуши гласа на медия, която считат за неуместна! Свободата на медиите и опцията да показват свободно позициите си са една от главните полезности на Европейския съюз. Очевидно това не е по този начин за сегашните и идните бъдещи управляващи”, пишат още евродепутатите.
По този мотив евродепутатите от ГЕРБ - Съюз на демократичните сили ще осведомят всички свои сътрудници в Европейския парламент и останалите европейски институции за невижданото тъпчене на свободата на словото в България и нахлуването на полиция в редакцията на самостоятелна частна медия.
Мария Цветкова, зам.-председател на комисията по просвета в 44-ото Народно събрание: Милиционерски способи за справяне с неуместните


Поредният опит на служебното държавно управление да бъде запечатана редакцията на вестник „ Труд” и заглушена позицията на инакомислещите публицисти е неприемлива политическа принуда. Нахлуването на полиция в редакцията на българска свободна медия и унизителният метод, по който се притискат публицисти, нямат опрощение.

Използването на властта за разпра с сериозните медии и опитът да бъдат унищожени е връщане към комунистическите милиционерски способи за справяне с неуместните.
Къде са в този момент „ Репортери без граници” и всички „ защитници” на свободата на словото? Няма ги. Мълчат угодно.
Като публицист с 20-годишен опит и заместник-председател на Комисията по културата и медиите в 44-ото Народно събрание показвам своето противоречие с оказването на напън и посягане от страна на която и да е власт върху която и да е българска медия.
Заставам зад сътрудниците си от в. „ Труд” и свободата на българската журналистическа мисъл.
Ивелин Николов, публицист: Искат едноличен режим на Радев


Любимецът на всяка власт Светослав Трайков отишъл да запечатва „ Труд” от името на страната. Това е насмешка.
Да благодарим на изнервената власт, че сподели лицето си. Те не желаят просто разглобяване на едноличния режим на Борисов, както ви разправят. Те желаят едноличен режим на Радев.
На всички домашни любимци на властта желая да им оповестя, че в действителност смяната продължава. И тя не е „ промяната” на назначените домашни любимци. Тя е смяната която няма да разреши установяването на еднолична власт. Свърши тая работа и ще го схванат. Убеден съм, че ще го схванат. Дори доста тежко ще го схванат.
Петър Николов, народен представител от ГЕРБ: Брутална и отмъстителна ще бъде новата власт


По всичко наподобява, че усмихнатото лице на Кирил Петков ще бъде просто заслон, зад който ще се крият отблъскващите физиономии на Радев, Рашков и цялата останала фауна на БСП/БКП и Държавна сигурност. Лош ден за българската народна власт, неприятен ден за България.
Случващото се с редакцията на вестник „ Труд” демонстрира какъв брой грозна, брутална и отмъстителна ще бъде новата власт.
Георги Маринчев, водач на „ Гергьовден” в Бургас: Министерство на вътрешните работи към този момент наподобява на колекторска компания


След като отарашиха десетки хиляди домове по анонимни доноси по време на изборите, от през днешния ден Министерство на вътрешните работи към този момент е и колекторска компания. Решава извънсъдебно търговски разногласия за наеми на офиси, сметки за ток и вода. И мачкането на опозиционни медии на никой не му прави усещане. Къде е „ градската десница”. Къде е „ лигата на почтените”? Продължаваме промяната...
„ Почтените “ Киро и Асен не реагираха, казусът бил на служебния кабинет


„ Труд” потърси за коментар и водачите на „ Почтената” коалиция Кирил Петков и Асен Василев. И двамата не дадоха отговор на позвъняването на телефоните им.

Изпратихме им SMS-и със следното наличие: Какво мислите за полицейската акция във в. „ Труд”?
Подкрепяте ли дейностите на Министерство на вътрешните работи против вестника?

Отговор и на SMS-ите не получихме. „ Труд” научи, че Петков и Василев са били запитани и от политици знаят ли какво се случва в „ Труд”. Те дали отговор, че не знаят, само че побързали да трансферират отговорността на различен. Обяснили, че това е работа на служебното държавно управление.
Костадин Костадинов, ръководител на „ Възраждане”: Не ме изненадва каквото и да било деяние на българските управляващи


Ключалките на редакцията на вестник „ Труд” бяха заменени малко след 14,30 часа от техници, които бяха извикани от представителите на министерството на културата.

Миналата година против „ Възраждане” беше заведена специфична интервенция на ДАНС и на прокуратурата. Срещу нас беше повдигнато обвиняване, задачата на което беше „ Възраждане” да бъде заличена като политическа организация, а аз като неин ръководител да бъда вкаран в пандиза. Тогава ние отправихме питане до Европейската комисия, до Съвета на Европа и до управлението на Европейския парламент, както и до европейските медии, дали чуват в това нещо ненормално и считат ли, че би трябвало да бъде оставено без реакция от страна на съответните европейски институции. Ние не получихме нито един отговор на всички наши публични писма. Не може да ме изненада нито каквото и да било деяние на българските управляващи, каквито и които и да са те, нито, което и да е безучастие на по този начин наречените европейски институции.
Вътрешна македонска революционна организация: „ Промяната “ продължава със затваряне на медии
Къде са „ защитниците” на свободата на словото?

Вътрешна македонска революционна организация показва цялостната си поддръжка към вестник „ Труд”. Недопустимо е с официални мотиви да се прави опит за затваряне на медии. В България има правосъден ред за изясняване на разногласия по наемни връзки. В страната ни, в която някои пристигнаха на власт, с цел да я вършат правова, да се прави сходна акция в редакция на българска медия е меко казано неприемливо.
Това се споделя в позиция на Вътрешна македонска революционна организация - Българско национално придвижване във връзка протичащото се през днешния ден в редакцията на „ Труд”.
Така ли се случва смяната? Това ли е, което обещавахте? Какво става със свободата на словото и къде са се скрили нейните паркетни бранители? Тези въпроси най-вероятно си задава всеки един разумен човек. А от ден на ден в очи се набива и изводът - след смяна на медиите какво следва - замяна на съзнанието на хората ли.
Но за какво ли да ни учудва ненамесата на съда при саморазправата с медии, откакто на път да стане министър-председател е човек, нарушил българската конституция?
Винаги сме предложили страната да поддържа бизнеса в сложните времена на икономическа рецесия, подбудена от пандемията от ковид. Но институциите вместо помощ оказват напън - „ удрят” върху медия, „ вадят” с полиция. Недопустимо е в България в XXI век властта да се разправя с публицисти по този метод. Т. нар. „ промяна” от ден на ден се разкрива като „ подмяна” - замяна на свободи и на полезности, безапелационни са от Вътрешна македонска революционна организация.



Служебният министър на културата изпрати служители от ведомството да запечатат редакцията на вестник “Труд” още в 10.00 сутринта.



Полиция влезе в пространствата на вестник “Труд”, а униформените упорстваха основният редактор Петьо Блъсков и публицистичният екип да изоставен редакцията без значение, че бяха почнали работа по утрешния брой.
Евродепутатът Андрей Новаков, пред “Труд”: Показното запечатване на работното място на публицисти е позор за цяла България!


Няма да ме чуете да употребявам прилагателни и квалификации за дейностите на настоящето държавно управление, без значение дали става дума за министър или регионален шеф, длъжностен или постоянен.
За миналите близо 10 години, откогато съм в политиката, помня доста отвратителни заглавия за досегашното държавно управление и обособени персони от него.
Включително и за себе си. Дали резонна рецензия или откровени неистини, дали като текст, подигравка или манипулирани снимки-имали сме силата да продължаваме и гледаме хората в очите, в това число и създателите им.
С дейности като днешното, за жалост, България копае дъното към още по-ниско място в класацията за независимост на словото.
Не изпитвам гняв, а позор!
Показното залостване и запечатване на работното място на публицисти е позор за цяла България, не за един или различен министър. Петното е върху всички ни. Точно година в Европарламента защитавах името на страната ни и твърдях, че напън и принуждение над медиите в България са неприемливи.
Тогава, към оня миг, не бяха и невъзможни.
А през днешния ден публицистите се борят, заключени зад бюрата си, с цел да четем утрешния брой на един вестник. За да свършат работата си. Интересно ми е, какво биха споделили моите български сътрудници в Екологичен потенциал, бранители за правата на словото и свобод
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР