Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от

...
Редакционният екип на Actualno.com представя кратък преглед на печата от
Коментари Харесай

Новини или Novini – картината на печата за 6 юни

Редакционният екип на Actualno.com показва къс обзор на печата от днешния 6 юни.
" Сега "
Българското държавно управление получи два тежки упрека от Европейския съюз. Холандия още веднъж попари очакванията на България да влезе в шенгенската зона, като ѝ отхвърли достъп поради ширещата се корупция на високо ниво. Европейска комисия регистрира, че битката с това събитие у нас е незадоволителна.
Брюксел желае от българските управляващи съответни и трайни резултати в битката с корупцията, в това число и неоправдателни присъди на висши партийни и държавни фрагменти. Европейските специалисти насочат рекомендации, с които българските им сътрудници да реформират стопанската система и да реализират по този начин мечтаното доближаване с другите страни от Европейски Съюз.
" 24 часа "
България е изпратила предложения до възможни вложители в плана АЕЦ " Белене " – съветски, френски, американски и корейски компании. От 22 май тече 90-дневен период за заявки за присъединяване. Подобни планове най-добре се осъществят в границите на интернационално съдействие, считат от съветската компания " Росатом ", която е подготвена да бъде строител на атомната централа, само че желае и българската страна да окаже поддръжка на плана.
" Труд "
Изкуствените съставки от ден на ден завладяват сиренето, кашкавала, киселото мляко и маслото за сметка на прясното мляко. Изкупеното от мандрите сурово мляко е надалеч по-малко от нужното, с цел да се произведат оповестените от тях количества млечни артикули. През 2018 година у нас в преработвателните предприятия са постъпили близо 630 000 тона краве мляко.
В същото време са създадени съвсем 77 000 тона прясно мляко, 161 000 тона кисели млека, близо 67 000 тона сирене от краве мляко, 1100 тона масло и 2750 тона сметана. Имайки поради, че за изработката на кг сирене са нужни най-малко 5,5 литра мляко, се оказва, че постъпилата в мандрите суровина стига единствено за производството на кисело, прясно мляко и сирене.
" Монитор "
Социалната пенсия за напреднала възраст скача със 7 лева от юли, реши Министерския съвет. Така възнагражденията от сегашните 125,58 лева ще станат 132,74 лева, което е повишаване с 5,7%, изясни общественият министър Бисер Петков. По-разчети на Национален статистически институт 136 500 пенсионери ще получат по-големи хонорари.
Заради препоръчаната смяна ще се покачат и размерите на редица пенсии, които не са свързани с трудова активност - за военна неработоспособност, за гражданска неработоспособност, обществената пенсия за неработоспособност и персоналната пенсия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР