Речните нива ще се повишат днес и в сряда в

...
Речните нива ще се повишат днес и в сряда в
Коментари Харесай

София и Кърджали с най-обилни валежи

Речните равнища ще се покачат през днешния ден и в сряда вследствие на Средиземноморския циклон, който обхвана цялата страна. Валежите ще продължат, като ще стартират да стопират във вечерните часове, само че в сряда още веднъж се чакат краткотрайни валежи.

Тази заран най-големи водни количества са регистрирани в София – 31 л/кв.м. На второ място е Кърджали с 25 л/кв.м и Хасково с 24 л/кв.м. В Сандански са паднали 22 л/кв. м дъжд.

По данни на Министерство на околната среда и водите в Дунавския басейн покачвания на речните равнища ще има в целия басейн, като по-значителни ще са те във водосборите на реките източно от р. Вит (р. Лом, р. Огоста, горните елементи от водосбора на р. Искър) и в планинските елементи от водосборите на р. Вит, р. Осъм и р. Янтра. От следобедните часове на 09.04 ще стартира намаляване на речните равнища, като вследствие на оттичане покачвания ще има към момента в долните течения на главните реки. На 10.04 водните равнища в реките от басейна ще се намаляват или ще са без основни промени. На 11.04 вследствие на превалявания са вероятни нови краткотрайни покачвания на речните равнища в басейна.

Опасност от поройни наводнения по данни на Европейската система за предизвестия за наводнения има през днешния ден в горните елементи от водосбора на р. Искър над гр. Нови Искър.

Моделът за водосбора на р. Искър предвижда водни количества на 9, 10 и 11.04.2019 година към и над средномногогодишните стойности.

И моделът за водосбора на р. Янтра предвижда за 09, 10 и 11.04.2019 година водни количества към средномногогодишните стойности. Днес (08.04) речните равнища във водосбора ще останат без основни промени.

Моделът за водосбора на р. Русенски Лом предвижда: Прогнозираното водно количество в долното течение на р. Черни Лом на 09, 10, 11, 12 и 13.04.2019 година ще бъде към средномногогодишната стойност.

В Черноморския басейн на 10 и 11.04 речните равнища ще са без основни промени, като вследствие на превалявания нови краткотрайни покачвания на равнищата в долното течение на река Струма ще има през нощта на 10 против 11.04.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР