Реалният брой украинци, които са работили в строителния сектор на

...
Реалният брой украинци, които са работили в строителния сектор на
Коментари Харесай

Строителният сектор в Полша остава без работна ръка от украинците


Реалният брой украинци, които са работили в строителния бранш на Полша преди войната, се прави оценка на 1,5 милиона, макар, че по публични данни към 300 хиляди са имали позволение, съгласно „ Франс прес “, представени от Българска телеграфна агенция.

По данни на Асоциацията на работодателите в строителството, една четвърт от украинците са си отпътували, а това се прибавя към хроничния дефицит на служащи в бранша. Още през 2019 година е имало недостиг от 150 000 служащи, а в този момент те са към 250 000.

Много от мъжете измежду тях са отпътували, с цел да бранят родината си. Тъй като множеството са работили в строителството, това оставя секторът в едно от най-трудните и неразбираеми положения в Полша.

За един месец Полша приюти близо 2,2 милиона украински бежанци, бягащи от сраженията, само че те са най-вече дами, деца и възрастни хора.

" Преди началото на войната в сектора са работили 1 370 000 души, от които 480 000 чужденци. Четири пети от тях са били украинци ", показва пред Агенция Франс Прес Ян Стилински, ръководител на Асоциацията на работодателите в строителството.
По думите на Стилински, казусът визира най-много дребните и междинни предприятия от източната част на Полша, прилежаща на Украйна.
В същото време секторът страда и от скока на цените на строителните материали и горивата, както и от проблеми с доставките. Практически нищо към този момент не се внася от Русия и Беларус.

По данни на сектора в края на февруари строителните материали са поскъпнали приблизително с 27 % по отношение на февруари 2021 година, само че цените на изолацията да вземем за пример са скочили със 72 %.

Цената на труда е повишена с 8,5 на 100.



За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР