Реалните данни за американската и международната икономика все повече се

...
Коментари Харесай

Разочароващи данни за световната икономика подхранват тревогите за растежа

Реалните данни за американската и интернационалната стопанска система от ден на ден се разминават с прогнозните си стойности, допринасяйки за паниката измежду вложителите, че разпространяването на делта разновидността на ковид ще забави икономическото възобновяване. Няколко значими индикатора за Съединени американски щати от последните седмици регистрират много по-ниски стойности от предстоящите. Това е знак, че мощният стопански напредък след спада, породен от пандемията, може би се забавя, сочи разбор на Financial Times.

Американската стопанска система е била под стойностите, планувани от специалистите, през по-голямата част от предишния месец. През последните дни разминаването е най-голямо по-късно от първичния стадий на пандемията. Това демонстрират данните на показателя на Citigroup за изненада от стопанската система (Economic Surprise Index). Потребителската убеденост в Съединени американски щати внезапно е спаднала под прогнозната си стойност преди две седмици, последвана от по-слабо показване от предстоящото при търговията на дребно и жилищното строителство няколко дни по-късно. Бизнес интензивността, измерена от клоновете на Федералния запас, също е по-ниска от плануванаъа. На фона на забавящите се стопански индикатори във Фед се водят диалози за отдръпване на антикризисната стратегия на централната банка по-късно тази година.

Подобна е обстановката в страните от Г10, които съгласно изчисленията на Citi се показват по-слабо от упованията. Данните за Китай са още по-обезкуражаващи, откакто предходната седмица се оказа, че прогнозите за търговията и промишленото произвеждане са били надценени.

Германската централна банка също предизвести за допустимо по-слабо от плануваното възобновяване за годината. Най-голямата европейска стопанска система се чака да нарасне с 3.7% тази година и 5.2% през 2022 година, само че действителните данни за първичния стадий на възобновяване са по-ниски от плануваните, оповестява Reuters. Делта разновидността и забавянето на темпа на имунизацията могат да доведат до нови, по-стриктни ограничения през есента, което ще е съществено тестване за стопанската система. Централната банка удостовери прогнозата си, че инфлацията в Германия може да доближи 5% към края на годината, много над целевата инфлация на ЕЦБ от 2%, само че се чака да спадне бързо при започване на 2022 година

Икономическите настройки на вложителите изместват фокуса си от импулса от отварянето на стопанските системи, мощната фискална и парична поддръжка и облагата към диалог за прекъсване на тласъците, политическа неустановеност, закъснение при Китай и геополитическо напрежение, счита Марк Хакет, анализатор от Nationwide Investment Management. Инвеститорските настройки са повлияни от скорошните данни и продължаващите проблеми с веригите за доставки в допълнение на нов растеж на случаите на ковид в Съединени американски щати и други елементи на света.
Ревизирани прогнози
Икономистите леко намаляват прогнозата си за американската стопанска система, залагайки растеж от 6.2% за тази година. Прогнозата към края на юли беше 6.6%, по данни на Bloomberg. Според Тобиас Левкович, анализатор в Citi, " Делта " разновидността е евентуалната причина за най-новите спадове дружно с разривите на веригите за доставки. Бедата е, че след това това може да се отрази на приходите, добавя той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР