Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава

...
Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава
Коментари Харесай

Тъжна картинка: Корупцията по високите етажи на властта остава скрита -

Реалната картина на корупцията по високите етажи на властта остава скрита и през 2021 година А водените наказателни производства не отразяват същинското положение на корумпираност на обществения бранш на високо равнище.

Това е заключението на Антикорупционният фонд (АКФ), който показа за четвърти път своя годишен мониторингов отчет върху активността на държавните институции. Той проучва развиването на 49 основни следствия за корупция от прокуратурата и практиката на Комисията за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добито имущество (КПКОНПИ).

По отношение на 49-те основни следствия за корупция отчетът демонстрира, че:

- през миналата година няма нито едно формирано и развило се следствие за корупционно закононарушение, ориентирано против високопоставено длъжностно лице;

- нито един краен неоправдателен правосъден акт не е реализиран през последните четири години – от 2018-та до 2021-та включително;

- през 2021 година е влезнала в действие единствено една нова присъда по обвиняване за корупция по проблем от висок публичен интерес и тя е била оправдателна;

- съотношението на влезлите в действие неоправдателни към оправдателни присъди по случаи, отнасящи се до високите етажи на властта, е 3 неоправдателни към 14 оправдателни. С други думи, импортираните от прокуратурата обвинявания имат единствено 18 % успеваемост .

През годината към незнаен край се запъти едно от най-големите в историята на страната наказателни следствия против високопоставени длъжностни лица – това за плана „ АЕЦ Белене “. Срещу двама от обвинените министри делото е към този момент прекъснато, скоро това ще се случи и с останалите поради изтекла безспорна отминалост за наказателно гонене.

Няма никакво последвало българско институционално деяние към този момент година след наложените през юни 2021 година наказания на американския Държавен департамент по световния закон „ Магнитски “ на предприемача Васил Божков, политика и предприемач Делян Пеевски и зам.-председателя на Бюрото за надзор върху СРС Илко Желязков.

" В региона на наказателноправния аспект на битката с корупцията по високите етажи на властта годината може да бъде характеризирана без никакво подозрение като нулева ", декларира Андрей Янкулов, създател на частта на отчета " Наказателно гонене на корупция по високите етажи на властта ".

Не е по-различна картината и в профилирания антикорупционен орган:

- през 2021 година КПКОНПИ е приела 104 решения, от които 22 за определяне на спор на ползи, и 82, с които спор не се установява;

- преобладаващият брой от прегледаните случаи – 78 на брой, е за лица, които заемат обществена служба на локално равнище, а останалите 26 е за лица, които заемат обществена служба на централно ниво;

- КПКОНПИ разгласява информация за преписки и открити данни за закононарушения без да се рапортуват подадените към прокуратурата преписки, формираните по тях досъдебни производства и импортираните обвинявания. При неналичието на обществена информация подозренията за антикорупционна хиперактивност на тази комисия в сегмента на дребните риби единствено се засилват;

- една извънредно дребна част от инициираните от КПКОНПИ производства за лишаване на нелегално добито имущество са отворени за обществен достъп, заради което е налице сериозен проблем с прозрачността на тази част от работата на комисията. Анализът на оповестените производства обаче демонстрира, че напълно дребна част от производствата по лишаване на нелегално добито имущество са обвързани с корупционни закононарушения.

" Очевидно водените наказателни производства не отразяват същинското положение на корумпираност на обществения бранш на високо равнище. Ако се съди по тях се оказва, че отговорни в осъществяването на корупционни закононарушения измежду най-високопоставените длъжностни лица просто няма ", декларират създателите на отчета.

" Негативните заключения за българската правосъдна система се повтарят от години и към този момент приказват за хроничност на казуса, а не за някакво краткотрайно положение с " на практика провокации в използването на върховенството на закона ", обобщава проверяващият публицист и съосновател на АКФ Николай Стайков.

По думите му те показват съществени и систематични пукнатини, резултат от липса на справедлив метод, вмешателство, непросветеност или неразбираема композиция от тези фактори.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР