„Реализацията на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България

...
„Реализацията на проекта за изграждане на междусистемната газова връзка Гърция-България
Коментари Харесай

Министър Петкова: Строителството на интерконектора Гърция-България е гарантирано

„ Реализацията на плана за създаване на междусистемната газова връзка Гърция-България ще промени напълно образа на пазара на природен газ в района и ще бъде поръчител за енергийната сигурност на страните от Югоизточна Европа ". Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова на подписването на договорите за основни задължения и действия по създаване на междусистемната газова връзка.

Министър Петкова и гръцкият й сътрудник - министърът на околната среда, енергетиката и климатичните промени Константинос Хадзидакис подписаха междуправителствено съглашение в поддръжка развиването на плана и гарантирането на данъчния режим на газопровода за интервал от двадесет и пет години. Потвърждаваното на постоянен данъчен режим за целия интервал на употреба на интерконектора Гърция- България е част от финансовия модел на плана и детайл от окончателния бизнес проект.

„ Подписаните документи и съглашения вършат плана необратим, подсигуряват неговото строителство и работа през идващите десетилетия ", акцентира министър Петкова. Тя благодари на гръцкия си сътрудник Константинос Хадзидакис за положените старания в посока ускорение работата по строителството на газовата връзка Гърция-България. По нейните думи интерконекторът ще бъде въведем в комерсиална употреба през второто полугодие на 2020 година „ Проектът оказва помощ както на Гърция и България, по този начин и на прилежащите страни да засилят сигурността на енергийните доставки, гарантирайки диверсификацията на източниците и маршрутите на природен газ ", сподели гръцкият енергиен министър Хадзидакис.

По време на днешното събитие бяха подписани няколко значими съглашения и контракти, с които се дава цялостна готовност на строителството на основната интерконекторна връзка Гърция-България. Парафиран бе договорът за заем от Европейската капиталова банка в размер на 110 млн. евро. Потвърждаването на финансирането на газопровода е основен детайл за строителството на интерконектора.

В рамките на дълготраен ангажимент, фирмите „ Булгаргаз " ЕАД, DEPA S.A. и Edison подписаха съглашение, което регламентира услугите по транспорт на природен газ по междусистемната газова връзка. Сключено бе и обновено акционерно съглашение сред „ Български енергиен холдинг " ЕАД и „ IGI Poseidon ", с което се приема окончателният бизнес проект и бюджет за строителството на газовата връзка.

В рамките на визитата на гръцкия министър Хадзидакис бяха подписани и договорите с определените изпълнителни - гръцките компании Corinth Pipework Industries S.A. и АVAX S.A. Изграждането на електроенергийната междусистемна връзка Марица Изток-Неа Санта също бе обект на внимание по време на срещата сред Теменужка Петкова и Константинос Хадзидакис. Министър Петкова осведоми, че през идната година ще стартира строителството на територията на България, чието трасе е 123 км. Предвижда се връзката да бъде въведена в употреба през 2023

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР